Leminősítették Franciaországot és  Olaszországot. Franciaország elveszti legjobb, AAA besorolását az S&P hitelminősítőnél, jelentette a Reuters a francia televízió beszámolójára hivatkozva pénteken. A Bloomberg hírügynökség információja szerint a franciák mellett Ausztria is elvesztheti kiváló adósságosztályzatát. A Daily Telegraph tudósítása szerint Olaszország hitelminősítő osztályzatát két fokozattal, A-ról BBB+-ra rontotta a Standard and Poor’s.

A kiszivárgott hírek szerint Spanyolország és Portugália adósságát két fokozattal, Franciaország és Ausztria besorolását pedig egy fokozattal fogják leminősíteni. a hivatalos bejelentés egyes értesülések szerint este kilenckor, mások szerint fél tizenegykor jöhet. Az előzetes információk szerint Németország, Hollandia, Finnország és Luxemburg adósbesorolása nem változik.

A leminősítések nem érhetik derült égből villámcsapásként a befektetőket, hiszen a piac már számíthatott erre, mondta John Wraith, a Bank of America Merrill Lynch stratégája a CNBC-nek