Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt kilenc ember ellen emelt vádat az ügyészség a 2009-ben kirobbant őssejt-ügyben. A vádlottak között van Pákh Imre műgyűjtő, Fási Ádám zenész, valamint egy ukrán orvosprofesszor és egy szintén ukrán biológus. Az ügyészség valamennyi vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól.

 

A vád szerint az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. engedély nélkül végzett őssejt-kezeléseket kaposvári klínikáján. A cég négy dunántúli városi kórházzal kötött szerződést a kezelésekhez szükséges őssejtek beszerzésére. Az IRM Zrt.-nek a vádirat szerint csak az őssejtek levételére és tárolására volt engedélye, terápiás célra nem használhatták volna fel a sejteket.

 

Az ügyben több jogkérdést kellett értelmezni. Köztük azt, hogy megállapítható-e az emberi test tiltott felhasználása, de felvetődött a kuruzslás, illetve a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is.

A csalás tényállása Ihász Sándor fővárosi főügyész szerint abban valósult meg, hogy egyrészt a páciensek és hozzátartozóik előtt eltitkolták, hogy nincs engedélyük, másrészt a kockázatok és mellékhatások tekintetében nem adtak teljes körű tájékoztatást. Ráadásul az ilyen beavatkozásról nem bizonyított, hogy ténylegesen hasznos, vagy gyógyulást eredményező lenne.

A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban emberi test tiltott felhasználása miatt folytatott eljárást annak kapcsán, hogy a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt, vagy 5 millió forintot fizettek.