Első fokon összesen  38 év fegyházbüntetést szabott ki a Pest környéki törvényszék egy volt rendőrre és 3 társára, akit több rablásban és zsarolásban talált bűnösnek. A négy elítélt szervezetten, rendőri intézkedést színlelve követte el a terhére rótt bűntetteket Budapesten, Miskolcon, Tökölön és Veresegyházán. 16 segítőjük volt, de közülük senki sem kapott letöltendő szabadságvesztést.

 

A perben összesen 20 vádlott állt a bíróság elé. A vádirat szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlott rendőri intézkedéseket színlelve lopott készpénzt, vagy pénzzé tehető értékeket olyan emberektől, akikről tudták, hogy előéletük miatt nem jelentik fel őket.
Az illegális cigaretta lefoglalása és eladása volt az egyik ok, amiért a csapat bíróság elé került. A per másodrendű vádlottja korábban rendőr volt a BRFK IX. kerületi rendőrkapitányságán, a bűncselekmények során saját szolgálati igazolványát mutatta fel, és beszerzett olyan eszközöket is, például kék villogót, vagy ki nem töltött házkutatási jegyzőkönyveket, amelyekkel az eljárás hitelesnek tűnhetett.

A Szabó Judit bíró által kihirdetett ítélet szerint több rendbeli zsarolás és rablás miatt az elsőrendű vádlottnak, Szilágyi Krisztiánnak tíz és fél évet, a másodrendű vádlottnak kilenc és fél évet, a harmadrendűnek tíz évet, a negyedrendűnek pedig nyolc évet kell fegyházban töltenie. A volt rendőr ügyvédje enyhítésért fellebbezett.

A bíróság kérésére a rendőrség az első és másodrendű elítéltet azonnal őrizetbe is vette. Annyi idejük volt, hogy elbúcsúzzanak hozzátartozóiktól. A bíróság indoklásában hangsúlyozta: súlyosító körülmény, hogy az elítéltek bűnszervezetben és rendőri intézkedést színlelve követték el tetteiket, mert ezzel aláásták a rendőrségbe és az igazságszolgáltatásba vetett hitet.