Az alkalmi füvezés kevésbé káros, mint a dohányzás

Az alkalmanként marihuánás  cigarettát szívó emberek nem szenvednek el olyan tüdőkárosodást, mint a dohányosok – állapították meg egy húsz éven át tartó követéses vizsgálat összegzéseként amerikai kutatók.

 

Mivel az Alabamai Egyetem munkatársainak kutatása több mint 5 ezer ember egészségét követte nyomon hosszabb távon, ezért a szerzők úgy vélik, hogy eredményük tisztázhat néhány kérdést a marihuánafogyasztás kockázataival kapcsolatban.

Stefan Kertesz, a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta azonban, hogy a marihuána hatása az emberi szervezetre igen összetett, és felmérésük csak az alkalmi fogyasztásra irányult.

A tanulmányba 18 és 30 év közötti fiatal felnőtteket vontak be, akik egészségét 1985 és 2006 között kísérték figyelemmel. Nem tapasztaltak a kutatók káros hatást azoknak a résztvevőknek a tüdejében, akik 7 éven át naponta átlagosan egy jointot (sodort marihuánás cigarettát) szívtak el, vagy hosszabb időtartamon át összességében ennek megfelelő mennyiséget (például 14 éven át más naponta egy adagot).

Amerikai kormányzati adatok szerint a marihuána a leggyakrabban használt illegális kábítószer az Egyesült Államokban, 16,7 millióra becsülik a 12 éven felüli alkalmi – havonta legalább egyszeri – fogyasztók számát az országban.