A Tiszáninneni Református  Egyházkerület hagyományaihoz híven idén is újévi fogadást rendezett az egyházkerületi székház dísztermében. Az elnökség itt köszönte meg a lelkipásztoroknak és az intézményeknek, valamint a kerülettel kapcsolatban álló szervezetek és vállalkozások jelenlévő képviselőinek a tavalyi, sikeres együttműködést.

 

Az immáron kilencedik alkalommal megtartott fogadáson a szokásokhoz híven Csomós József köszöntötte az egybegyűlteket. Aki szinten maradt, az fejlődött – így összegezte röviden az elmúlt esztendőt a tiszáninneni püspök. Csomós József úgy fogalmazott, zuhanó repülésben tart lefelé körülöttünk a világ, egyházunk és nemzetünk életében pedig számos megválaszolatlan kérdés akad. Mint mondta, ezekre a kérdésekre a református címeren is megtalálható igeszakaszon keresztül tudhatjuk meg a választ: „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk.” Nem az Úr keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, és nem az Ő füle süket ahhoz, hogy meghallgasson minket – fűzte hozzá. Csomós József végül kiemelte: egyedül Isten segítségével vihetjük véghez terveinket, és érhetjük el sikeresen céljainkat.

Megkötözöttségeink és mulasztásaink még mindig az előző évhez kötnek minket – fogalmazott pohárköszöntőjében az egyházkerület főgondnoka. Ábrám Tibor azt kérte, hogy az újévben ne ezek a dolgok befolyásolják gondolatainkat és cselekedeteinket. Minden tőlünk telhetőt tegyünk meg az együttműködés érdekében, és közösen, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért igyekezzünk – hangsúlyozta. Ábrám Tibor megköszönte a munkát azoknak a gyülekezeteknek, egyházi közösségeknek, intézményeknek, szervezeteknek és hivataloknak, akikkel az elmúlt évben együtt dolgozott a kerület.

Portálunk kérésére több vendég is beszámolt az egyházkerülettel közösen végzett munkáról, és értékelte az elmúlt esztendőt. Az Egervölgyi Református Egyházmegye esperese hálával beszélt azokról a réteg alkalmakról, amelyeket 2011-ben a missziói munkaterv keretében szerveztek. Kádár Zsolt elmondta: bár a gyülekezetek létszáma fogyó tendenciát mutat, ez nem feltétlen jelent minőségromlást. Szekularizált világunkban lehetőségünk és feladatunk a Krisztus szerinti szolgálat betöltése – hangsúlyozta az esperes.
Ökumenikus imahét, presbiteri találkozó és egyetemi lelkészség – főképp ezek azok a területek, amelyekben évek óta megnyilvánul az egyházkerület és a Miskolci Egyetem együttműködése. Patkó Gyula, a felsőoktatási intézmény rektora úgy véli, ezek a programok évről évre új színfoltot visznek az egyetemisták életébe. A rektor fontosnak tartja, hogy a hallgatók lelki gondozásban is részesüljenek, hiszen a jövő értelmiségén túl leendő szülőket is képeznek az iskola falai között.
A tavaly felépült tornaterem átadásának pillanatait elevenítette fel a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója. Nagy Attila hálával beszélt arról a jelentős összegről, amellyel a kerület támogatta a beruházást. Az intézmény életében óriási lépést jelent a bővülés, hiszen mostmár olyan igényeket tudunk kielégíteni, amit eddig el sem tudtunk volna képzelni – nyilatkozta az igazgató.
Nemcsak a kórházlelkészi- és diakonissza szolgálat keretében figyelhető meg az egyházkerület és a B.A.Z. Megyei Kórház példaértékű összefogása. Ma már a Lévay Gimnázium diákjai szociális munkás gyakorlatukat is az intézet területén végezhetik. Dr. Csiba Gábor kifejtette: a kórház tervei között szerepel, hogy a jövőben „emelkedettebb szintre helyezik” a lelki területen történő együttműködést.
tirek.hu