A Miskolci Napló év végi száma ismét a néhány évvel ezelőtti szerkesztői elv szerint tájékoztatja az olvasókat, mintha semmi sem változott volna bő egy évvel ezelőtt. Kriza polgármester az első oldalon a vezércikk fotóján nézi a monitort és jelképesen felavat egy rendelőt, mellette kis keretben ugyanő adventi gyertyát gyújt. Szintén ő számol be a miskolci sport társasági adóból befolyó támogatásairól. A második oldalon Kriza polgármester az ajándékbontásban segít egy fotón, a harmadikon pedig elismerést ad át.

 

A negyedik oldalon csak említésre kerül az újévi üdvözlő beszéde kapcsán, de az ötödik oldal már ismét teljes terjedelemben az övé. A cikket nem írta alá senki, egy oldalon keresztül hét „kemény” kérdésre ad kimerítő választ Kriza polgármester. A feltett hét kérdésből a cikk ismeretlen szerzője hármat látott el kérdőjellel, négy esetben kijelentésre vár választ a vezetőtől.

„Sok miskolci kérdezheti, kérdezi, mi lesz a munkahelyekkel?” kapja meg a nehéz kérdést, és három olyan választ ad, melynek alapjait nem ismerhetjük.
A Bosch 1100 munkahelyet adó új gyáregysége két éve épül, a Konecranes 131 munkahelyet vállalt, Gustav Wolf esetében pedig 50 munkahelyről írt ugyanez a lap. Kriza polgármester a három számot összegezve elmondja, hogy „ez egy év alatt 2800 új munkahely. De ezek csak a kezdeti lépések. Nem állunk meg.”, mert szerinte a finn darugyár akár 1500 főt is foglalkoztat majd Miskolcon.

A finn befektetők még a nevük említését is megtiltották a városvezetőknek a tárgyalások időszakában, olyan nagy volt az óvatosság. Egy ekkora cég életében 1500 fő foglalkoztatása jelentős fejlődés lenne, hiszen 11,000 dolgozójuk van a világban összesen, talán ezért is rögzítették a nyáron, hogy 131 fő lesz a létszám 2014-ig.

A Miskolci Naplóban a számolás tovább folytatódik a hatodik oldalon. A Miskolci Városfejlesztési Kft. egész oldalon összegzi, hogy mi minden épül a városban. Már három hete a legnagyobb eredményeként említette ezt az ügyvezető: „2011-ben csak a Miskolci Városfejlesztési Kft. tizenegy projekttel foglalkozik. 2010-ben, amikor én ide kerültem, kettő projekttel foglalkozott mindössze. Ennek a tizenegy projektnek 12 milliárd a fejlesztési költsége, és 9,3 milliárd a támogatási igénye.” Átnézve az összeállítást és a felsorolt projekt azonosító számokat, jól látszik, hogy a tizenegy projektből három 2008-as, öt 2009-es, kettő 2010-es és mindössze egy 2011-es. A megvalósítások kezdési időpontjai alapján egyértelmű, hogy a 11 sikerprojektből mindössze egy kezdődött ténylegesen a jelenlegi vezetés ideje alatt, a „Szinva patak árvizes szakaszainak rendezése” című.

A Miskolci Napló nem keveri bele a városi politikát az életmód / hirdetés, a gyereksarok / rejtvény és a sport oldalakba sem. Egy egész oldalas Holding hirdetés után nem tűnik fel városvezető a következő hirdetés oldalon sem, aztán a záró – mozaik alcímű – oldalon ismét beszámolót olvashatunk Kriza polgármester adventi gyertyagyújtásáról.