Avont ne vegyél! Tesztelték a  testápolókat

A Tudatos Vásárlók Egyesülete  legfrissebb tesztjében megvizsgálta a legismertebb testápoló készítményeket. A termékeket a csomagoláson elhelyezett összetevőlisták alapján értékelték aszerint, hogy tartalmaznak-e kritikusnak ítélt anyagokat (egyes szintetikus bőrpuhító anyagokat, emulgeálószereket, tartósítószereket, illatanyagokat), illetve természetes növényi olajokat.
A felmérésből kiderül, hogy a legtöbb kritikus összetevőt a legismertebb márkák tartalmazzák.

 

 

 

Az elérhető maximális 12 pontot a vizsgáltak közül csak a Lavera terméke teljesítette. A vizsgált kritikus összetevők közül egyet sem találtunk benne.
Majdnem tökéletesnek bizonyult a Drogerie Markt saját márkás Alverde testápolója is (11 pont), amelyben csak egyes illatanyagokat kifogásoltunk. Mindkét krém bővelkedik a természetes, bio termesztésből származó növényi olajokban és vajakban, ezért bátran ajánljuk őket!
Viszonylag jó helyezést ért el a Nivea Pure & Natural terméke, amely 10 pontot kapott. Ebben a kritikusnak ítélt tartósítószert és illatanyagot kifogásoltuk. Nem értjük, hogy ha már a cég veszi a fáradtságot, és kifejleszt egy ilyen jó terméket (amelyben még a felhasznált argánolaj is bio), miért tesz bele egy olyan elavult, és ma már inkább csak lemosható készítményekben szereplő, erősen allergizáló tartósítószert, mint a methylisothiazolinone.
Középmezőnynek tekinthető a 7-8 pontos kategória. A Lush és a Himalaya Herbals testápolók nagy előnye, hogy bőven megtalálhatók bennük a természetes növényi olajok és vajak. Előbbinél az emulgeátor, a tartósítószerek (parabének) és az illatanyag, utóbbinál még a bőrpuhító anyagok meglétéért vontunk le pontot.
Szintén 8 pontot kapott a Szentkirályi testápolója, amelynél értékeltük, hogy természetes növényi olaj is van benne, a csomagoláson pedig feltüntették, hogy a használt illatanyag nem tartalmaz allergén komponenseket. Egyes bőrpuhító anyagok, emulgeátorok és tartósítószerek miatt azonban így is pontot veszített.
A Nivea mandulaolajos testápolója tartalmaz kifogásolható szintetikus bőrpuhító anyagokat, emulgeálószert, tartósítószert és illatanyagot, ugyanakkor ebben is található természetes növényi olaj.

A közismert, márkás termékek – a Dove, a Garnier, a Neutrogena és a Baba elég homogén képet mutatnak: mind 6 ponttal végeztek, majdnem a sor végén. Gyakorlatilag minden kifogásolt összetevő-kategóriát felleltünk bennük. Sőt, a Garnier termékében még rendkívül kritikus, nehézfémekkel potenciálisan szennyezett aluminum starch octenylsuccinate is volt. Viszont kapott egy pluszpontot a növényi olajok miatt, így kerülhetett az utolsó előtti helyre. Ezeket a termékeket jó szívvel egyáltalán nem ajánljuk. Mint látjuk, vannak náluk sokkal jobb alternatívák viszonylag kedvező áron is. A Baba esetében a rossz helyezést az is súlyosbítja, hogy a neve miatt sokan azt gondolnák, hogy bőrbarát készítményről van szó, holott messze nem ez a helyzet.
Leghátul az Avon terméke kullog, amelyben minden kritikus anyag megtalálható, még az aluminum starch octenylsuccinate is, pluszpontot pedig semmivel sem érdemelt ki.