Veszélyes divat a szupermacska

A felvágó amerikai és  angol gazdik egyre gyakrabban vásárolnak horribilis pénzért „szupermacskákat”, azaz egzotikus vadmacskákkal keresztezett házicicákat. Szakértők szerint ezzel veszélybe sodorják a többi háziállatot, sőt a kisgyerekeket is.

 

 

Az afrikai vagy dél-amerikai vadmacskáktól származó szupercicákért Angliában akár 6000 fontot is fizetni kell, a várólista mégis féléves.

Szakértők és állatvédők szerint azonban ez nagyon veszélyes divat. A legnépszerűbb változat a „szavanna”, az afrikai szervál leszármazottja. Ezek az állatok háromszor akkorák, mint a házimacska, gond nélkül ugranak akár két és fél métert is – és persze nem olyan szelíd ragadozók, mint évezredek óta az ember mellett élő rokonaik. Végül is a szervál nem csak rágcsálókra vadászik, alkalmanként a gazellát is elejti.

Egy másik népszerű változat a „szafari”, ez a házimacska és egy dél-amerikai vadmacskafaj keresztezéséből származik, de terjed a „caracat” is, amelynek a közel-keleti vadmacska az egyik felmenője.

Az Egyesült Államok egyes államaiban és Ausztráliában már be is tiltották a szavanna tartását, az utóbbiban attól tartanak, hogy ez a szupermacska megöli a koalákat.

Nagy-Britanniában a the Telegraph szerint ellentmondásos a helyzet, az első generációs szupermacskák tartását engedélyhez kötik, leszármazottaik azonban már minden további nélkül tarthatók házikedvencként. Az újság megszólaltat gazdikat is, akik úgy vélik, kedvencük teljesen szelíd. Persze nem mindegy, hogy mekkora a cicus karma és foga, ha véletlenül mégis bevadul…