Körlevélben tiltotta meg Miskolcon  az önkormányzat a védőnőknek, hogy adatokat szolgáltassanak egy civil szervezet részére a tetvességről a város iskoláiban. Pedig egyre több a fertőzött gyerek – ez az ÁNTSZ adataiból is kiderül.

 

„Tetvesedést megszüntető munkacsoportot” hozott létre Miskolcon a Települések Megmaradásáért Egyesület tavaly november 4-én, mivel olyan információhoz jutott, hogy a város iskoláinak 80 százaléka fertőzött. Szemes István elnök azt mondta a hvg.hu-nak: megkeresésükre a hivatalos adatokat kezelő ÁNTSZ és a Miskolci Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat (MEBESZ) nem volt hajlandó semmilyen adatközlésre. Emiatt az egyesület pert indított az ÁNTSZ ellen, amit a bíróság azért szüntetett meg, mert ebben az ügyben most már a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal az illetékes.

Ezt követően a városban a védőnők körlevelet kaptak Balog Ildikó MEBESZ-vezetőtől, amelyben az áll, hogy önkormányzati utasításra nem szolgáltathatnak adatokat az egyre növekvő tetvesedésről. Addigra azonban az egyesület tagjai, szimpatizánsai, iskolai védőnők, orvosok és pedagógusok adatai alapján már elkészült a felmérés. Öt intézményt vettek górcső alá, amelyek mindegyikében találtak vérszívót a tanulók fejében. Volt, amelyikben „csak” 14 gyereknél, míg a másik szélsőség 63 fő volt. Ezután önkéntesekből álló csoportot szervezett az egyesület és felajánlották önzetlen segítségüket a probléma kezelésére. A városházáról erre lényegében azt közölték az egyesület vezetőjével, hogy nincs szükség a munkájukra és ne számítsanak önkormányzati együttműködésre.

Miskolc egyik leglepusztultabb városrészének pedagógusa is a családra vezeti le a problémát. Különösen az alsó tagozatos tanulók fertőzöttek a vasgyár térségében, mert a szülők nem fertőtlenítenek, elmaradnak a forró vizes ágyneműmosások és így gondtalanul szaporodhatnak a vérszívók. A tetvesedés ellenőrzése után írásban tájékoztatják a szülőt az eredményről, ám az értesítést a gyerek sok esetben haza sem viszi.

Balázs Károlyné a Bábonyi-bércen lakik és egyre több szülő keresi fel panaszával. A Miskolc Megmaradásáért Egyesület tagjaként sokan ismerik a környezetéből és tudatják vele a tetvesedési helyzetet. A közelükben működő általános iskolában az említett térség gyerekei tanulnak, és sokan érkeznek haza tetves fejjel az intézményből. A Bábonyi-bércen számos család él egykori hétvégi házakban, nem ritkán 15-20 személy zsúfolódik össze egy-két kis szobában. A tisztálkodási lehetőség minimális, vagyis adott a táptalaj a fertőzésekhez.

Meg akartuk szólaltatni ezzel kapcsolatban a két legnagyobb borsodi város, Miskolc és Ózd néhány intézményvezetőjét, de egyöntetűen elzárkóztak attól, hogy nevük és véleményük bárhol megjelenjen-írja a hvg.hu