Havi fizetésük akár másfél-kétszeresét is  megkapták év végi jutalomként az ügyészek – ismerte el tegnapi cikkünk nyomán a Legfőbb Ügyészség (LÜ). Megírtuk: több százezer forint prémiumot vehettek fel a Fővárosi Főügyészség, a Központi Nyomozó Főügyészség valamint a budapesti kerületi ügyészségek ügyészei: a legkisebb jutalom 320 ezer forint volt, a legmagasabb meghaladta a 700 ezer forintot.

 

Cikkünk megjelenése előtt az egyedül illetékes LÜ szóvivője, Horányi Miklós még azt közölte, hogy szabadságon van, és akármilyen fontos is a kérdésünk, január 2-ig ne számítsunk arra, hogy bárkitől választ kapunk – addig az LÜ-n nem érünk el senkit.

Cikkünk megjelenése után, tegnap mégis levelet kaptunk az LÜ-től, melyben elismerték a prémiumosztást, és megjegyezték: az az értesülésünk téves, hogy a jutalmazást Polt Péter legfőbb ügyész szolgálati titokká minősítette. Azt írták, az ügyészség feladatköre az elmúlt évben jelentősen szélesedett, ezért is vettek fel 168 fogalmazót, bár ők „működésük első hónapjaiban teljes értékű ügyészi munkát nem tudnak végezni”.

 

Az állományra háruló többletfeladatok „ellensúlyozásaként” osztott jutalmakról az LÜ azt közölte: átlagosan a havi illetmény 124 százalékát érte el a prémium, bár „a legnagyobb túlterheléssel működő Fővárosi Főügyészségen esetenként a differenciált jutalom elérte a havi illetmény 200 százalékát”. Az LÜ tájékoztatásából arra lehet következtetni, hogy országszerte minden ügyész kapott kisebb-nagyobb összegű jutalmat, ezért feltettük a kérdést, hogy pontosan hány ügyész és összesen mekkora összegű „bónuszt” kapott, ám erre már csak a jövő héten kapunk választ – az LÜ ígérete szerint.

Az LÜ a vádhatóságra háruló többletteherrel indokolta a jutalmakat, ugyanakkor az igazságszolgáltatás más, hasonlóan leterhelt területei információink szerint nem élveznek ilyen kiemelt figyelmet. Úgy tudjuk, a bírók év végi „bónusza” kimerült 18 ezer forintnyi étkezési utalványban.

L.T. / Népszava