Akrobatikus rock and rollozik, trombitán zenél. 20. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat- kiállítás és új pályázati kiírás

Jövőkép a 20. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat kiállításán – 8000 európai gyermekrajz-pályaműből két magyar is bekerült az első tízbebayer_rajz_Gall_Hanna

 

· „Élet az erdőkben” témában lehetett 2011-ben nevezni

· világszerte 99 országból 606.996 pályázat érkezett be

· Európából 36 országból összesen 8.000 pályázat

· a tavalyi regionális nyertes, Gáll Hanna idén is dobogós: regionális második és globális harmadik

· még egy magyar kislány bekerült a regionális első tízbe, Melegh Anna

· a kiállítás december 15-től 2012. január 13-áig, ingyenesen látogatható

· 21. alkalommal is kiírták a rajzpályázatot

A Bayer és az UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) 2011-ben 20. alkalommal hirdette meg Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázatát. Mivel az ENSZ a 2011. évet az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította, az idei pályázat központi témájául az „Élet az erdőkben” szolgált. 99 országból összesen több mint 600 ezer hat és tizennégy év közötti lány és fiú küldte be képes üzenetét.

A festményeken a Föld távoli szegleteiben megtalálható, egymástól nagyon különböző erdőket ábrázolnak – a Brazíliában található esőerdőtől a kanadai juharerdőn át a szibériai fás sztyeppéig. Ezek a festmények jól mutatják, hogy a Föld különböző erdői milyen sokféle módon játszanak fontos szerepet életünkben: ezek látják el az emberiséget értékes nyersanyagokkal és friss levegővel, biztosítanak élőhelyet rengeteg állatnak és növénynek, és fontos helyet töltenek be a klímavédelemben is.

Miért fontosak az erdők mindennapi életünk szempontjából? Milyen szerepet játszanak a Föld ökoszisztémájában? Ezekre és sok más kérdésre adnak választ és ötleteket a 20. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázatra benyújtott munkák – amelyek közt kiemelkedő hazai alkotásokat is találunk.

Az európai régióból összesen 8000 pályázat érkezett 36 különböző országból. A korábbi regionális nyertes, a 13 éves Gáll Hanna ezúttal regionális második lett, valamint a globális verseny több mint 600 000 pályamunkájából harmadik helyezést ért el. További sikernek is örülhetünk a regionális első tízben: a 14 éves érdi Melegh Anna munkája hatodik helyezést ért el.

Gáll Hanna ötéves korában, magától kezdett rajzolni, meglehetősen ügyesen: hatévesen nyílt első önálló kiállítása egy mohácsi galériában. A több ezer pályázatból egy éven belül másodszor is a képzeletbeli dobogóra álló 13 éves tehetség – aki jelenleg a Kisfaludy Károly Gimnázium hetedik osztályos tanulója – családjában az egyetlen, aki alkotói vénával rendelkezik, ráadásul nem is akármilyennel. Hanna a mellett, hogy sorra nyeri a rajzpályázatokat, kitűnő tanuló, gitározik és néptáncol. Szabadidejét szívesen tölti még zenehallgatással, olvasással vagy kirándulással.

Melegh Annát is korán felfedezték, már óvodás korában nagyon ügyesen rajzolt, és a kézművesség iránt is érdeklődött, ezért rajztagozatos általános iskolát kerestek számára.

E mellett nem csak kitűnő tanuló – most a Gazdagrét–Törökugrató Általános Iskolába jár német nemzetiségi szakra –, szabadidejében akrobatikus rock and rollozik, trombitán zenél és játszik egy Prima Primissima díjjal kitüntetett zeneiskola fúvószenekarában. Nagyon szeret továbbá olvasni, kertészkedni, kirándulni, tanulmányozni az állatok viselkedését – két igazán nagy szenvedélye a rajz és a természet –, de érdekli a lakberendezés is. Jelenleg felkészítő tanára, Házi Andrea vezetésével készül a 14 éves érdi kislány a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola felvételijére.

A 20. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat kiállítás legjobb képeit, a lányok munkáival 2011. december 15. és 2012. január 13. közt, hétköznaponként 8–18 óra közt, egy ingyenesen látogatható kiállítás keretében mutatjuk be az Alkotás Point Irodaházban (1123 Budapest, Alkotás u. 50.).

Felhívás a 20. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázatra

2012 a „Természetbarát közösségek éve”, ezért ez a 21. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat témája is. Pályázni folyamatosan lehet, a 6–14 éves gyermekek munkáit a UNEP európai regionális központjába lehet benyújtani postai úton 2012. február 15-éig.

További információ a kiállításokról, a pályázatról, valamint a Bayer–UNEP együttműködésről:

www.bayerhungaria.hu/gyermekrajzpalyazat

www.unep.org/tunza/children

www.unep.bayer.com