Az OrszágosMunkavédelmi és  Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szóvivője szerdán közleményben tudatta, hogy előző nap, kedden holtan találtak egy biztonsági őrtegy Kolontár környéki építési területen.

 

Gedeon András tájékoztatása szerint az őr a saját kocsiját használta fedett pihenőhelyként 24 órás szolgálatának ideje alatt, s annak fűtését egy kempinggázpalackra szerelt hősugárzó berendezéssel oldotta meg. Mint írták, a körülmények alapján nem zárható ki a fulladás, illetve a szén-monoxid-mérgezés, de a 40 éves férfi halálának pontos okát a boncolás fogja megállapítani.

Az OMMF szerint a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve megkezdte a munkabaleset kivizsgálását; azonnali intézkedésként felfüggesztették a vagyonvédelmi tevékenységet a helyszínen addig, amíg ott a jogszabályban előírt pihenő- és melegedőhelyiség nem lesz biztosított. Kómár Viktória, a megyei főkapitányság szóvivője elmondta: a helyszíni szemle alapján készült elsődleges szakvélemény szerint a 40 éves férfi halálát az oxigénhiány miatti fulladás okozhatta, és ezt a zárt autóban működtetett gázkészülék idézhette elő. A férfi feltehetően aludt, ezért nem vette észre, hogy az autójában elfogyott az oxigén – tette hozzá a szóvivő.

Közlése szerint a halál pontos okát az orvosszakértői vizsgálat után, annak eredménye alapján lehet majd megmondani, és a vizsgálat legalább egy hónapot vesz igénybe.