Nyílt levél Kriza Ákoshoz,  Miskolc polgármesteréhez

Polgármester Úr!

A tisztességes tájékoztatás és a hitelesség kedvéért az alábbiakkal kívánjuk kiegészíteni a többek között a városi újságban is megjelent évértékelését! A nyilatkozatban azt tetszik állítani, hogy a szocialista városvezetés 28 milliárd forint adósságot hagyott Önökre.

Polgármester Úr! Tessék már végre eldönteni, hogy pontosan mennyit! Korábban tetszett már mondani 60, 40, 35 milliárdot is. Az igazságot kellene elmondani! Azt, hogy a szocialisták 8 év alatt 20 milliárd forint önerő ellenében 120 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre Miskolcon! A teljesség igénye nélkül: a Szinva terasz, a Művészetek Háza, a dr. Kemény Dénes Sportuszoda megépítése, a villamosprojekt elindítása, a DVTK-stadion és a városi sportcsarnok rekonstrukciója, a városháza modernizálásának és bővítésének elkezdése, ipari parkok létrehozása, a belváros rekonstrukciója, elkerülő utak fejlesztése, építése (autópálya, Bosch-út), a Barlangfürdő bővítése, a panelrekonstrukciós program, a miskolci városi kórház fejlesztései.

Az évértékelőben ki tetszik jelenteni, hogy „meg kell állítani a herdálást”!

Az Önök által megkezdett, Patak utcai mélygarázs építése ilyenkor nem jut eszébe? Tetszik, nem tetszik, több százmillió forintot dobnak ki az ablakon ezzel a felelőtlen építkezéssel, hiszen a megszűntetésre ítélt felszíni parkoló befogadóképességét alig fogja meghaladni a csak nehezen megközelíthető mélygarázs. Esetleg a 2010 novemberétől már több tízmillió forintot felemésztő ügyvédi tanácsadásokra tetszik gondolni? Azokra, amelyek egy részét többek között az Ön egyik párttársától rendelte meg a város? Vagy azokról a megbízási szerződésekről tetszik beszélni, amit a Fidesz volt miskolci elnökének, vagy az Ön földijének, a Városgazda igazgatójának magáncégeivel tetszettek megkötni?

Következő megállapítása: „a gazdasági felelősséget nekünk kell cipelnünk, ránk hagyták a szocialisták, a politikai felelősség viszont az övék.”

A kialakult helyzetért csakis Ön és kormánya felel! A civilizált és demokratikus világ elutasítja az Orbán-kormány gazdaságpolitikának nevezett ámokfutását. Tetszik olvasni a külföldi sajtót? Tetszik tudni, mit gondolnak rólunk Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, vagy az Egyesült Államokban? Nem? Bizonyára a közszolgálati tévét tetszik nézni, mert abból nem szokott semmi sem kiderülni. Ott ma már az számít kuriózumnak, ha éppen nem hamisítanak meg semmit.

Ön saját eredményként kezeli a „geotermikus forrás kiaknázását”, s arról számol be, hogy ez mennyivel fogja csökkenteni a miskolci panellakásokban élők kiadásait.

Bizonyára el tetszett felejteni, hogy a tavalyi választási kampányban éppen Önök voltak azok, akik támadták a Pannergy tervezett beruházását.

Ugyancsak saját eredményként számol be a Bosch csoport új gyártócsarnokának építéséről és átadásáról, a finn gépgyártó cég Miskolcra településéről, illetve arról, hogy Miskolc most már felkerült a befektetői térképre. Ezen kívül meg tetszik jegyezni, hogy „egy év alatt 2800 új munkahely” jött létre Miskolcon.

Tisztázzuk! A Bosch új gyártócsarnokának építéséhez Önöknek semmi köze nincs. A szocialista kormány több százmillió, a szocialista vezetésű város pedig több mint százmillió forint támogatással járult hozzá a projekt megkezdéséhez. Amit egyébként a német fél – ellentétben Önnel – az avatóünnepségen meg is köszönt.

A finn céggel is a szocialista városvezetés vette fel a kapcsolatot, még 2009-ben.

Állításával ellentétben a befektetői térképre már rég felkerült Miskolc. Önök viszont bizonyára rossz koordinátákat adtak meg a befektetőknek a kampány alatt, mert még mindig nem talált ide az a 32 vállalkozás, amit ígérni tetszettek!

Ami a 2800 új munkahelyet illeti, nos, afelett tanácstalanul állunk. Valószínűleg úgy jöhetett ki ez a szám, hogy az Önök parlamenti 2/3-a módosította a matematika törvényeit is. A Bosch 1100 új dolgozója mellé ugyanis maximum a finn cégszerződésben vállalt 130, ma még nem létező új munkahelyét adhatnánk hozzá, vagy azt a majdani 50 dolgozót, akik az új drótgyárban kezdhetnének el dolgozni, ha a drótgyár végre felépülne. Ez sehogy sem jön ki 2800-ra. Félreértés ne essék, minden munkahely fontos, és örülünk is neki. Csak azt kérjük, ha lehet, ne tessék hazudni.

Nyilatkozatának esszenciáját a közmunkaprogram adja. Ön azt mondja, hogy stratégiai feladatként kezelik a közmunkaprogramot.

Ezzel szemben az az igazság, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szét tetszettek verni a sokaknak évekig megélhetést biztosító Út a munkához programot! Most elsősorban napi négy órában tetszenek dolgoztatni az embereket, éhbérért. Ezek után Ön miként állíthatja azt, hogy stratégiai feladatként kezelik ezt a területet?

Zárásként be tetszik jelenteni, hogy a „közbiztonság, ha nem is érezzük, statisztikailag javul”!
Ehhez már kommentár sem kell.

Azt viszont nagyon sajnáljuk, s ez nagyon nem tetszik nekünk, hogy csupán ennyi telik Önöktől. A felelősség áthárítására, a nyilvánvaló hazugságok terjesztésére, egy város, egy ország tönkretételére.

Szegény Magyarország, szegény Miskolc.

Üdvözlettel:

Az MSZP teljes miskolci elnöksége
mszp.hu