Még zöldenergiával foglalkozó  körökben is elterjedt vélekedés, hogy a Magyarországon jellemző szélviszonyokból nehéz „komolyabbat kihozni”. Egy új, magyar fejlesztésű szélturbina, a Kautéla Zrt. által kifejlesztett NRGens 50 most rácáfol erre a nézetre. A rendhagyó felépítésű (36 méteres toronymagasságához, majd’ 30 méteres rotorátmérő társul), nagy teljesítményű konstrukció kifejezetten a vállalati, illetve közösségi fogyasztók számára lett kifejlesztve, méghozzá úgy, hogy tulajdonosa számára a legtöbbet hozza ki a „lassú” kontinentális széljárásból.

 

„Ez a szélkerék más, mint a többi” – kezdi Lőrinc László vezérigazgató, az NRGens atyja, aki immár 15 éve foglalkozik a megújuló energiaforrások adta lehetőségek kiaknázásával. Mint mondja, mindezidáig nem volt túlságosan nagy keletje a szélturbináknak az országban, részben azért, mert e szerkezetek ára, teljesítménye és – ezekkel párhuzamban – hatékonysága sem igazán kedvezett a vállalatoknak, illetve lakóközösségeknek.

„Az NRGens 50 kimondottan a nagyobb (vállalati, közösségi) fogyasztók számára lett kifejlesztve, hiszen már 7 m/s átlagos szélsebességen is rendkívül nagy energiát termel meg – évi 358 000 kWh -t, amely kicsivel több, mint 100 háztartás éves átlagos villamosenergia felhasználása!”

A kontinentális szélviszonyokra méretezett készülék ráadásul kiváló befektetés is, hiszen vonzó ára és magas hatékonysága akár már pár év alatt nyereséget termel.

Ahogy Lőrinc László fogalmaz: „Nem hiába hívjuk az NRGens 50 készüléket zöldbefeketetésnek, hiszen kategóriájában kimagasló paramétereivel generátorunk valóban több, mint egy áramtermelő eszköz, mivel akár már az öt éves garanciális időszak alatt megtérül és elkezd profitot termelni. Ki ne örülne egy olyan befektetésnek, amely minimális kockázat és költségek mellett évtizedekig hozamot termel?” Az NRGens 50 ráadásul most bevezető 10%-os árkedvezménnyel, valamint az 5 év alkatrész garancián felüli extra 5 éves 7/20 órás helyszíni karbantartással várja az első zöldbefektetőket, Lőrinc úr pedig mindebből kifolyólag nagy „rohamra számít”.

„Ezek a készülékek – tekintettel legalább 30 éves élettartamukra –, kiváló lehetőséget jelentenek kisebb településeknek, gyártóegységeknek, ipari telepeknek, vagy éppen városi agglomerációkban épült irodaházaknak, bevásárlóközpontoknak, illetve lakóparkoknak, amennyiben azok energiaigényüket egy gazdaságos, környezetbarát, és független módon kívánják biztosítani. Ne feledjük azokat az innovatív megoldásokat sem, amelyekkel, ha szűkebb körben is, de ma is találkozhatunk. Itt van például az üvegház gázok visszaszorításáért vívott globális háború vívmánya, a villanyautó. Nagy fantáziát látok egy „zöld kúthálózat” kivitelezésében is, ahol a töltőállomások energiáját megújuló energiák, esetünkben szélenergia biztosítja – erre a feladatra is ideális lenne az NRGens. Így érnénk el azt, hogy ahelyett, hogy a károsanyag kibocsátást az erőművekbe koncentrálva szorítanánk vissza, inkább, amennyire csak lehetséges, kizárnánk a folyamatból.” – osztotta meg nézeteit az NRGens 50 kifejlesztője a szélenergia nyújtotta jelenlegi lehetőségekről.

„Ami pedig a marketing és reklámszempontokat illeti, a mai korban hál’ Istennek egyre divatosabbá válik a fenntarthatósághoz és az egészséges életvitelhez kapcsolódó gondolatok és érvek hangoztatása, amely képbe maximálisan beleillik a zöldenergia fogalma. Ha egy vállalat az NRGens mellett dönt, akkor azon kívül, hogy lesz egy, a saját árát „pillanatok alatt” visszahozó „óriási hirdetőtáblája”, az impozáns méretű készülék tulajdonosa egy életre megkapja a „társadalmilag felelősen viselkedő szervezet” jelzőt környezetétől. Kell-e ennél nagyobb elismerés ma egy vállalatnak vagy akár egy közösségnek?” – teszi fel a költői kérdés Lőrinc úr, mi pedig sok sikert kívánunk az NRGens-nek.

Forrás: www.zoldbefektetes.hu /Aiolus News