MISKOLC MEGYEI  JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE

Ügyiratszám: 500-K11/07961Üi.:Kiss Gabriella Zárt ülés

 Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Melléklet: 9 db Előterjesztés a közgyűlés 2011. november 24. napján tartandó rendkívüli ülésére(a titoktatásra vonatkozó előírásokat kérjük fokozott figyelemmel betartani)Javaslat
a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt – „Vállalkozással vegyes szállítási szerződés a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala által KU/VF/1046/2/2011. számon kiadott elvi előzetes típusengedélyben – a határozatban és annak záradékolt műszaki mellékletében meghatározott valamennyi műszaki és tartalmi követelménynek megfelelő 31 új gyártású villamos jármű, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges egyéb áruk szállítására és a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására; továbbá az első jármű üzembe helyezési engedélyének kiadásától az utolsó jármű üzembe helyezési engedélyének kiadását követő 24 hónap utolsó napján 24:00 óráig tartó gyártói karbantartás biztosítására” tárgyúközbeszerzési eljárás lezárására
Előkészítésért felelős:
Borsos Attila István vezérigazgatóMVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt.Egyeztetve:
Pintér Zoltán főosztályvezetőPolgármesteri Kabinet

 

Farkasné Hadházi Ildikó főosztályvezető Gazdálkodási Főosztály

Vécsi GyörgyvezérigazgatóMiskolc Holding Zrt.
Törvényességi véleményezésre bemutatva:

Dr. Csiszár Miklós jegyzőTisztelt Közgyűlés!

I. Tartalmi összefoglaló
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának hatályos közbeszerzési szabályzata, valamint a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt egyedi közbeszerzési eljárásrendje szerint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és az MVK Zrt., mint közös Ajánlatkérők nevében a közbeszerzési eljárásokat a közbeszerzési tanácsadó közreműködésével az MVK Zrt. Projekt Igazgatósága bonyolítja le.
Az eljárás célja: Szállítási szerződés megkötése az EU támogatással megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése nagyprojekt” keretein belül 31 db villamos jármű szállítására és kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére.
A Projektigazgatóság elkészítette javaslatát a Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének jóváhagyás céljából, jelen közbeszerzési eljárás lezárására vonatkozóan.
Közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX törvényben meghatározott határidők betartása miatt indokolt a közgyűlés rendkívüli ülésének az összehívása.
A közbeszerzési eljárás szakmai anyaga az MHV-Cosinus Mérnöki Kft. és a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. által került meghatározásra a Projekt Irányító Bizottság, a Városgazdálkodási – és üzemeltetési Bizottság jóváhagyásával a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt., mint Közreműködő Szervezet valamint a KFF Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály minőségbiztosítása és jóváhagyása mellett.
Az előterjesztés mellékletei az alábbiak:1. sz. melléklet: Összegezés az ajánlatok elbírálásáról2. sz. melléklet: Egyedi bírálati lap – Fleskó Gábor3. sz. melléklet: Egyedi bírálati lap – Németh Gyöngyi4. sz. melléklet: Egyedi bírálati lap – Pintérné Gyuricza Ágnes5. sz. melléklet: Egyedi bírálati lap – Tóth Csaba6. sz. melléklet: Egyedi bírálati lap – Vargáné dr. Pápai Ildikó7. sz. melléklet: Egyedi bírálati lapok mellékletei8. sz. melléklet: Tóth Csaba véleménye9. sz. melléklet: Conedis Pannónia Kft. – kimentési jog bejelentése10. sz. melléklet: BB ülés jegyzőkönyve

II. Előzmények
Ajánlatkérők 2011. május 25. napján megjelent, 163923-2011-HU (TED 2011/S 100) KÉ – 12525/2011 nyilvántartási szám alatt közzétett ajánlati felhívással a Kbt. IV. fejezet 3. cím szerinti nyílt közbeszerzési eljárást kezdeményeztek.
Az eljáráshoz kapcsolódó dokumentációt az alábbi cégek vásárolták meg:
1. Siemens Zrt.1143 Budapest, Gizella út 51-57.
2. Bombardier MÁV Kft. és Bombardier Transportation Germany10785 Berlin, Schöneberger Ufer 1.
3. Astra-Vagoane Calatori SARománia 310210 Arad, Petru Rares 1-3. 4. Koncar-Elektricna Vozila D.DZagreb-Susedgrad Velimira Skorpika 7.
5. Construcciones Y Auxiliar De F28006 Madrid, Padilla, 17 plt 6.
6. Ansaldobreda S.P.A.Olaszország 80147 Napoli , Via Argine 425,
7. Stadler Pankow GmbhNémetország D-13158 Berlin, Lessingstrasse 102.
8. Solaris Bus & Coach SAPoland 62-005 Owinska Ul Obornicka 46.
9. Skoda Transportation A.S.Czech Republic 301 28 Plzen Tylova 1/57.
10. Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna HoldingPoland 85-082 Bydgoszcz Ul. Zygmunta Augusta 11.

Az ajánlatok bontására 2011. július 08. napján 12.00 órakor került sor. Az Ajánlatkérők képviseletében eljáró közbeszerzési tanácsadó megállapította, hogy az ajánlattételi határidőig összesen 6 db ajánlat érkezett:
1. S.C. ASTRA Vagoane Cālātori S.A. AradStr. Petru Rares 1-3, 310210 Arad, România
2. Constucciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A. (CAF)c/José-Miguel Iturrioz 24-26, 20200 Beasain, Guipuzcoa, Spanyolország
3. AnsaldoBreda SpAVia Argine 425, 80147 Napoli, Olaszország
4. Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S.A. Holding85-082 Bydgoszcz, ul. Z. Augusta 11
5. Solaris Bus & Coach S.A.Obornicka 46, 62-005 Owiňska, Bolechowo-Osiedle, Lengyelország
6. GANZ-ŠKODA Közlekedési Zrt.1111 Budapest, Budafoki út 59., 3. emelet
A közbeszerzési eljárásban létrehozott Bíráló Bizottság a beérkezett ajánlatokat megvizsgálta és az Ajánlattevőket hiánypótlásra kérte fel, amelyet az Ajánlattevők határidőben szabályszerűen teljesítettek. A hiánypótlások beérkezése után a Bíráló Bizottság kiegészítő felvilágosítás kérést küldött ki az Ajánlattevőknek, melyre minden Ajánlattevő megküldte válaszát.
A Bíráló Bizottság szavazó tagjai:· · Pintérné Gyuricza Ágnes · Vargáné dr. Pápai Ildikó · Németh Gyöngyi · Tóth Csaba · Fleskó Gábor
A Bíráló Bizottság elbírálta a beadott ajánlatokat, a hiánypótlást és a felvilágosítás kérésre adott válaszokat, melyek alapján elkészítette döntési javaslatát.
Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése 2011. szeptember 01-én elfogadta a Bíráló Bizottság javaslatát és az alábbi eredményt hirdette ki:
· az Ansaldobreda S.p.a, valamint a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), S.A ajánlatát érvényessé nyilvánította;
· az S.C. ASTRA Vagoane Cālātori S.A. Arad, a Solaris Bus and Coach SA. és a GANZ-Skoda Közlekedési Zrt. ajánlatát érvénytelenné nyilvánította a Kbt. 88.§ (1) bekezdés f) pontja alapján,
· a közbeszerzési eljárást eredményessé nyilvánította, ahol:o legkedvezőbb ajánlatot tevő ajánlattevő: AnsaldoBreda S.p.a, 984,36 összpontszámot elért ajánlatával;o második legkedvezőbb ajánlatot tevő ajánlattevő: Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), S.A 904,59 összpontszámot elért ajánlatával.
Az eredményhirdetést követően a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. valamint a Solaris Bus & Coach S.A. A CAF pedig előzetes vitarendezési kérelmet kért, később pedig ő is jogorvoslati kérelmet nyújtott be. A Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a szerződéskötést a nyertes ajánlattevővel.
A Döntőbizottsági tárgyalások eredményeként 3 határozat született. A Közbeszerzési Döntő Bizottság a Solaris (D.652/21/2011) és a CAF (D.677/24/2011) jogorvoslati kérelmét egyértelműen elutasította, a Skoda (D.653/25/2011) jogorvoslati kérelmének részben helyt adott. Ezek eredményeképpen a közbeszerzési eljárás eredményét megsemmisítette és az eljárást a hiánypótlás szakaszába helyezte vissza.
Az Ajánlatkérők új hiánypótlási felhívást küldtek ki az Ajánlattevőknek november 08-án, melynek beadási határideje november 16-a volt.
A Bíráló Bizottság elbírálta az újabb hiánypótlásra adott válaszokat, melyek alapján elkészítette döntési javaslatát.
A Bíráló Bizottság javasolja a Közgyűlés részére, hogy az alábbi eredményt fogadja el és az alábbiakat hirdesse ki:
· nyilvánítsa a GANZ – Skoda Közlekedési Zrt., az Ansaldobreda S.p.a, valamint a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), S.A ajánlatát érvényessé;
· nyilvánítsa az S.C. ASTRA Vagoane Cālātori S.A. Arad, és a Solaris Bus and Coach SA. ajánlatát érvénytelenné a Kbt. 88.§ (1) bekezdés e) és f) pontja alapján,
· nyilvánítsa a közbeszerzési eljárást eredményessé, ahol:o legkedvezőbb ajánlatot tevő ajánlattevő: a GANZ – Skoda Közlekedési Zrt. 977,37 összpontszámot elért ajánlatával;o második legkedvezőbb ajánlatot tevő ajánlattevő: az AnsaldoBreda S.p.a, 885,19 összpontszámot elért ajánlatával.

III. Várható szakmai hatások
A közbeszerzési eljárás során nyertesnek javasolt GANZ – SKODA KÖZLEKEDÉSI ZRT. ajánlatával alátámasztotta és csatolt referenciáival igazolta, hogy a tenderkiírásban rögzített műszaki, gazdasági elvárásoknak képes maradéktalanul eleget tenni és a pályázat tárgyát képező alábbi feladatokat ellátni:
· 31 db villamos jármű leszállítása,· típus- és üzemeltetési engedélyek megszerzése,· a leszállított járművek karbantartása,· garanciális szolgáltatások,· egyéb kapcsolódó berendezések szállítása.

IV. Várható gazdasági hatások
Jelen közbeszerzési eljárásban a nyertes ajánlat az, amely érvényes ajánlat és a bírálati szempontok szerinti összességében a legelőnyösebb ajánlatot tartalmazza.Az eljárás során nyertesnek javasolt Ganz – Skoda Közlekedési Zrt. ajánlatában megjelölt 61.592.181,- EUR szerződéses ár a projekt megvalósítására vonatkozó KÖZOP-5.2.0-07-2008-0003 számú Támogatási Szerződésben erre a tevékenységre elfogadott 75.000.000,- EUR összeghatáron belül van.A Kedvezményezett által biztosítandó önrészről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése 2008. május 22-i ülésén hozott V-66/13.448/2008. számú határozatában rendelkezett, így a nyertes Ajánlattevővel kötendő vállalkozási szerződés fedezete rendelkezésre áll.

V. Kapcsolódások
A Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály minőségbiztosítási eljárás keretében az eljárás dokumentációja 2011. november 19-én elektronikus formában megküldésre került, a KFF tanúsítványát várjuk. A KÖZOP-5.2.0-07-2008-0003 azonosító számú Támogatási Szerződés eredeti határideje 2011. december 31-e volt. Mivel a villamos járműbeszerzések kapcsán eddig lefolytatott közbeszerzési eljárások eredménytelenül zárultak így a járművek gyártása és leszállítása meghaladta volna a Támogatási Szerződés 3.3. pontban megjelölt fizikai teljesítés tervezett napját, ami 2011. december 31. A Projektigazgatóság kezdeményezte a Közreműködő Szervezetnél a Támogatási Szerződés határidejének módosítását tárgyi eljárásra való hivatkozással 2014. december 31-re. Az NFÜ KÖZOP Irányító Hatósága által ellenjegyzett módosított Támogatási Szerződést 2011. szeptember 30-án kaptuk meg.

VI. Javaslat a sajtó tájékoztatására
A sajtó tájékoztatása indokolt.

Miskolc, 2011. november 21.

Dr. Kriza Ákos