Kevesebbet keresnek egy utcaseprőnél,  ráadásul a bérük egy részét ki sem fizetik. A munkaruhájukat otthon mossák. Siralmas munkakörülmények a mentősöknél.

 

A mentősök elégedetlenek a hivatásos mentőszakszervezet tevékenységével, ezért új érdekvédő szövetséget alakítottak. Kusper Zsoltot, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökét kérdeztük.

Mikor alakult a szakszervezet, és mitől lesz ez más, mint a jelenlegi érdekvédelmi szervezet?

A mentődolgozók által alapított érdekvédelmi szövetséget a Fővárosi Bíróság november nyolcadikán vette nyilvántartásba, ami december elsején jogerőssé vált. Elsősorban munkajogi és szociális érdekeket fog képviselni, és azért volt fontos, hogy létrejöjjön, mert a jelenlegi szakszervezet valójában semmit nem tesz a dolgozókért. Az emberek fizetik a tagdíjat, a bruttó munkabérük egy százalékát vonja le a munkáltató és utalja tovább a szakszervezet részére, de ezért cserébe nem történik semmi. A dolgozóknak elegük van abból, hogy nincs képviseletük, nincs, aki megvédje őket, aki értük van. A másik nagyon fontos dolog, hogy mivel a munkáltató, az OMSZ finanszírozza őket, nem mernek ellene tenni. Azok, amiket a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke valójában tesz, csupán kreált, előre megbeszélt dolgok.
fn24.hu