Borult, párás, helyenként ködös időre számíthatunk, csak kevés helyen lehet napsütés

Kontinensünk nyugati, délnyugati része fölött anticiklon húzódik, amelynek hatására arrafelé többnyire napos, száraz és enyhe idő a jellemző. E magasnyomású képződménytől – hozzávetőleg az 50. szélességi körtől – északra ugyanakkor ciklonok és frontjaik vonulnak. Egy-egy sekély légörvény figyelhető meg Olaszország és a Fekete-tenger fölött is. Emiatt Európa nagy részén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé esik az eső, illetve a Skandináv-félszigeten és a Kelet-európai-síkságon havazik. A délutáni órákra a mediterrán tájakon 10, 17 fokig melegszik fel a levegő, északkelet, kelet felé haladva azonban egyre hidegebb van: a Kárpátoktól északkeletre napközben is fagypont, sőt az Urál előterében -10 fok alatt marad a hőmérséklet. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé húzódik a nyugati, délnyugati anticiklon, amellyel a magasban enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Számottevő légmozgás hiányában ezzel azonban csak a borult, párás idő kialakulási feltételei erősödnek.
Várható időjárás az ország területén hétfő estig
Kezdetben lesznek derült vagy kevésbé felhős területek is, ahol éjszaka – elsősorban a Dunától keletre – több helyen sűrű köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződik. Hétfőn többnyire borult, párás, helyenként ködös időre számíthatunk, csak kevés helyen lehet napsütés. Számottevő csapadék nem lesz, de hószállingózás, szitálás, ónos szitálás, valamint a Dunántúlon néhol gyenge eső, esetleg ónos eső is előfordulhat. Vasárnap estétől mindenütt gyenge lesz a légáramlás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2, -3 fok között alakul, de a Dél-Dunántúlon és az Északi-középhegységben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -1, +4 fok között valószínű.
MTI