Annyi magyar jelentkezett be  bankszámla nyitására, hogy van olyan ausztriai bank, ahol a két ünnep között már minden időpont betelt- írja az azenpenzem.hu portál. Az elmúlt napokban megszaporodott azok száma, akik pénzüket már csak a határon túl érzik biztonságban.

 

Nem csak a gazdagok tartják már külföldön a pénzüket, hanem kisebb pénzűek is elkezdték a pénzkimenekítést. Az azenpenzem.hu portál érdeklődésére az egyik határhoz közeli bankban közölték: az elmúlt napokban tömegesen érkeznek hozzájuk magyarok, a két ünnep közötti időszakra pedig már be is telt minden időpont. Nyáron már sok magyar helyezte el pénze egy részét Ausztriában, ezt követően azonban határozottan csökkent az érdeklődés. A múlt hét óta azonban tömegessé vált a magyarok jelentkezése.

A határ közelében nem egy pénzintézet kifejezetten invitálja a magyarokat, akad olyan stájerországi pénzintézet, amely a neten magyar nyelvű honlappal hirdeti magát.

Nagyon sokan takarékbetétkönyvet váltanak ki. Ennek nincs fenntartási költsége és a szokásosnál valamivel magasabb kamatot fizet, ami azonban a magyarországi bankok által ajánlottnak még így sem éri el a felét. Bőven akadnak azonban olyanok is, akik folyószámlát, hozzá kártyát, sőt internetes kapcsolatot is igényelnek. Nem egy ügyfél ezer euró (kb. 300 ezer forint) körüli megtakarítását is kiviszi. Persze meghökkentően magas összegek is akadnak.

Sokan korábban is külföldön fialtatták vagyonuk egy részét, mondta el egy tanácsadó cég vezetője a portálnak, 2011-ben azonban ez a szám jelentősen nőtt. Amit az állam a magánnyugdíjpénztári „államosítással” megnyert – mondja a szakértő – annak sokszorosát bukhatja el amiatt, hogy az emberek bizalma ingott meg az ország iránt.

A magyar nyelvű ügyintézésnek ára is van. Az ezeknél a bankoknál kínált kondíciók ugyanis általában kedvezőtlenebbek, mintha valaki például Bécsben nyitna számlát. Az itteni szolgáltatásokat igénylő magyaroknak azonban tudniuk kell, hogy mindenképpen rosszabb feltételeket kapnak a hazaiaknál. A befektetett pénz utáni kamatot pedig 35 százalékos adó is terheli.

Forrás: STOP/azenpenzem.hu