Rendőrök vitték el Gyurcsány  Ferencet a parlament elől, ahol a volt miniszterelnök korábban LMP-s tiltakozókhoz csatlakozott.

 

 

Rendőrök tették rabomobilba az LMP képviselőit – Vágó Gábort, Szabó Rebekát és Ertsey Katalint – akik reggel odaláncolták magukat a parlament északi kapujához. Céljuk az volt, hogy így tiltakozzanak a pénteken napirendre tűzött választójogi törvény ellen. (A törvény tervezetéről röviden: a 386 fős parlament 199 főre csökken. Közülük 106 honatyát egyéni körzetben, egyfordulós választáson választanak. Az egyéniben győztes képviselők után is jár töredékszavazat. Eltűnik a a területi lista. Összegezve: az ellenzék szerint a győztes mindent visz elve érvényesül, azaz az éppen legerősebb politikai erőnek kedvező rendszer alkul ki. A szavazás délután várható.)

Tizenegy óra után a rendőrök elvágták a tüntetőket összekötő láncokat, majd a rendőrségi intézkedésnek ellenálló képviselőket lábuknál és karjuknál fogva rendőrségi autóba tették. Eközben a déli kapunál is megkezdődött az oszlatás: több LMP-s képviselőt innen is elvitték, így Kaufer Virágot, Scheiring Gábort, Jávor Benedeket. (Mindannyian előzetesen lemondtak mentelmi jogukról.)

Ekkor jelent meg Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Vadai Ágnes és Kolber István, a Demokratikus Koalíció tagjai, akik az LMP-sek helyére álltak. Gyurcsány – szintén lemondva a mentelemről – végül két rendőr kíséretében távozott.
Bors