Már pénteken is több olyan  baleset történt az utakon, amelynek oka a megváltozott időjárási körülmények figyelmen kívül hagyására vezethető vissza. Ezért figyelem és óvatosság ajánlott.

 

Először esőre, mély pocsolyákra kell számítani, már ez is a sebesség mérséklésére int, de a napokban jönnek a fagyok is
Az ORFK szerint nem szabad, hogy megtévessze az autósokat az ország egyes részein tapasztalható napsütés, a hajnali órákban bárhol lehet számítani lefagyásokra. Ezt mondjuk a fővárosban tapasztalható, éjjel is 10 Celsius fok körüli hőmérsékletben kevéssé tudjuk elképzelni, bár az biztos, hogy az ország egyes területein az elkövetkező napokban valóban lehet fagy. Az ország nyugati részére állítólag már pénteken megérkezett a hidegfront, amely jelentősen befolyásolja közlekedést.
A hidegfront érkezésével heves széllökésekre kell számítani, országúton és autópályán is fokozottan figyelni kell az oldalszélre, mely akár árokba futást is eredményezhet.
Az Országos Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét a megváltozott út- és látási viszonyokra, amelyhez minden közlekedőnek alkalmazkodni kell, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Rossz látási viszonyok mellett városban is ajánlott tompított fényszórót használni, ám lakott területen belül ködfényt ilyen esetben sem szabad kapcsolni. Országúton, autópályán csakis akkor kapcsoljanak ködfényt, ha az valóban indokolt, ellenkező esetben ugyanis vakít annak erős fénye.

Hamarosan beköszönt a havazás is, aki ilyen időben kíván autózni, az feltétlenül cserélje le nyári abroncsait
A hétvégi nyüzsgésben fokozott figyelemmel érdemes autózni, az átlagosnál nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások. Az adventi időszakban a hétvégén erős forgalomra kell számítanunk, elsősorban a nagyobb bevásárlóközpontok, vásárok környékén.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kéri, hogy fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek, ugyanis az elkövetkezendő napokban is szélsőséges időjárási körülményekre kell számítanunk. Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét (leginkább gumicserével) – és természetesen saját magát – a megváltozó körülményekre. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg kell előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltaná is ki. Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyermekekre, illetve fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra is.