Ingyen építőanyagot ad a Miskolci Önkormányzat lakásfelújításra a romáknak. A feltétel mindössze annyi, hogy kifizessék a városnak a felhalmozott lakbértartozást. A program részeként két ház már elkészült, a munkát a bérlők végzik, és egyre nagyobb az érdeklődés.

Lázy Rudolf több mint 20 éve él az Ötödik utcában. Az önkormányzat segítségével most ő maga tatarozta a házat. Elmondása szerint büszkeséggel töltötte el, hogy a cigányok elvégezték a rájuk bízott feladatot.

 

Miskolc úgynevezett számozott utcáin körülbelül 8-900 roma él. Az itt lévő 100 éves házakat még a vasgyári munkásoknak építette a város, most szociális bérlakások. Az épületekben vezetékes víz nincs, a gázt pedig nem használják, mert drága. A lakbér alacsony, mégis sok az elmaradás.
„A csatlakozás feltétele, hogy ne legyen lakbérhátralék, illetve hogy egy megadott időn belül rendezzék a tartozást” – mondta el a társadalmi felzárkóztatásért felelős referens, Takács Gábor.

A környéken élők közül nem mindenki veszi igénybe az önkormányzat segítségét. Miskolc polgármestere azt mondja: a programmal a város a ráfordításnál sokkal többet nyer, hiszen az adósok törlesztik az elmaradt lakbért, megújulnak a bérlakások, és talán a szociális kiadások is csökkennek. Kriza Ákos hozzátette, hogy reményeik szerint sokaknak segíthet a munka világába való visszatéréshez a nyáron indult program, melyben eddig két épület újult meg.
Forrás: Hír TV