Inkább dögöljön meg….Vége a Saabnak: 64 évet élt az autógyár

Kínai befektetők pénzéből feléleszthetőnek tűnt a Saab, ám a márkát 2010-ben eladó, azóta beszállítóként kiszolgáló General Motors nem bólintott rá az üzletre, maradt a csőd.

 

Hiába érkezett meg a hazai piacra is a márka legfrissebb modellje, a 9-5 SportCombi, a márka most mégis csődöt jelentett, hiszen nem tudja fizetni alkalmazottait
Vége a kísérletezésnek, az autógyárként 1947-ben bejegyzett Saab feltámasztására fordított munkának, miután a tavaszi után az ősszel kötött kínai megállapodás szerinti átszervezés, illetve tőkebevonás sem jöhetett létre. A Swedish Automobile N.V. (Swan) ma reggel a Saab Automobile Tools AB és a Saab Powertrain AB csődjét jelentette be.
Minderre azután került sor, hogy a vállalat megkapta a korábbi többségi tulajdonosnak, illetve ma is legfőbb beszállítónak számító General Motors álláspontját a kínai befektetők bevonásával tervezett átszervezéssel kapcsolatban – utóbbi alapján ugyanis a korábbi tervek nem lennének végrehajthatók. A Saab Automobile vezérkara ezért úgy döntött, hogy újabb források bevonása nélkül nem marad más választásuk, mint csődöt jelenteni, számításaik szerint a befektetők még így járnak a legjobban. Ennek ellenére a Swedish Automobile nem számít arra, hogy bármilyen értéket is tudjon realizálni Saab részvényeiből, azokat teljesen leírta.