Az általános szabálytól eltérően lakásuk száz  négyzetméter alatti részéért is meg kellene fizetniük az építményadót azoknak a sződligetieknek, akik bár nem jelentkeztek be a településre, életvitelszerűen ott élnek – közölte Sződliget polgármestere az MTI-vel.

 

Juhász Béla polgármester azt mondta: így akarják elérni, hogy mindenki részt vegyen a közös teherviselésben, ne csak azok, akik „papíron is” helyi lakosok. Szerinte módszerük hasonlít ahhoz, amelyet tavaly decemberben a budapesti XI. kerületi önkormányzat egy rendeletben bevezetett.

A Sződliget hivatalos honlapján közzétett felhívás szerint az év végéig minden anyagi következmény nélkül bejelentkezhetnek a községbe állandó lakosnak azok, akiknek ingatlanjuk van Sződligeten, s ott is élnek, de nem ez a település szerepel állandó lakcímként az irataikban.

Juhász Béla az MTI érdeklődésére elmondta: többen például gyermekeik beiskoláztatása miatt jelentkeztek át valamelyik közeli nagyvárosba (például Vácra), ezzel azonban „kivonták magukat a közös teherviselés alól”. Magyarázatul hozzátette: az érvényes jogszabály alapján az önkormányzatok a bejelentett állandó lakosok száma szerint jutnak adóbevételekhez, támogatási kvótákhoz, a „papíron” máshol élők után nem jár pénz. A Sződligeten ingatlannal rendelkező nem állandó lakosok is használják a település intézményeit, útjait, élvezik a közvilágítás és más szolgáltatás előnyeit, miközben nem járulnak hozzá a közös kiadásokhoz, ami a többiekkel szemben igazságtalan – mondta a polgármester.

Tájékoztatása szerint a helyi lakosoknak csaknem tíz éve építményadót kell fizetniük lakóingatlanjuk 100 négyzetméter feletti része után; ennek mértéke jelenleg négyzetméterenként 200 forint.

Az új helyi önkormányzati rendelet értelmében azok, aki életvitelszerűen Sződligeten laknak, de nem a községbe jelentkeztek be, az év végéig rendezhetik státuszukat. Ellenkező esetben 2012-től ingatlanjaik 100 négyzetméter alatti része után is építményadót kell fizetniük. A szigorítás a csaknem 5 ezer lakosú településen körülbelül 300 családot érint, és 3-5 milliós bevételt hozhat – mondta a polgármester.