Bősze György,  Máhr Ági.  Megvannak az idei, az epizodisták számára alapított az Aase-díjasok

Bősze György (Miskolci Nemzeti Színház), Máhr Ági (képünkön)  (Miskolci Nemzeti Színház), Újréti László (József Attila Színház) és Tordai Teri (Új Színház) vehették át idén az Aase-díjat a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Az Aase-díj átadásáról

 

Bősze György
Gobbi Hilda végakaratában az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára megalapította az Aase-díjat. Idén 22. alkalommal kerül kiosztásra a díj, amelyet minden évben négy színművész kaphat. (2 férfi, 2 nő, akik közül az egyik vidéki, a másik budapesti).
Gobbi Hilda a következőket írta az alapító okiratban: „Színész pályafutásom során számos kiemelkedő színészegyéniséget ismerhettem meg, egy-egy alakításukat ma is őrzöm, gazdagabb vagyok általuk. Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce pillanata van; tömörít, mint az író amikor epigrammát alkot.”
A díj elnevezése Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményéből született. Az alapító, Gobbi Hilda számos kiváló alakítása közül az egyik éppen Aase anyó felejthetetlen megformálása volt. Rövid szerep, de felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.
A végrendelet szellemében színészekből álló kuratórium dönt a díjazottakról. A színházak igazgatóinak természetesen van lehetősége javaslatot tenni a díjazottakra. A kuratórium tagjai: Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Epres Attila, Igó Éva és Csikos Sándor.

Tordai Teri
Abszolút szakmai díj, kiemelkedő életmű és életpálya elismerésére, a színház és a közönség szolgálatában eltöltött évek, évtizedek elismerésére.
A 22 év alatt ennek a díjnak rangja lett, eddig az idei évvel együtt 88 színművész részesült a díjban (például Horváth József, Suka Sándor, Csomós Mari, Horkai János, Tyll Attila, Barta Mária, Kóti Árpád, Zsurzs Kati, Kun Vilmos, Borbás Gabi, Fülöp Zsigmond, hogy csak néhányat említsünk a névsorból).
2011-ben a következő művészek nyerték a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, amelyet minden évben az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták kapnak:
Bősze György (a Miskolci Nemzeti Színház művésze), Máhr Ági (a Miskolci Nemzeti Színház művésznője), Újréti László (a József Attila Színház művésze), Tordai Teri (az Új Színház művésznője)
A 2011-es Aase-díj kitüntetettjei
Bősze György
A Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1965-től a Pécsi Nemzeti Színház, 1974-től a Vidám Színpad, 1978-tól a Várszínház, 1984-től a Nemzeti Színház, 1989-től a veszprémi Petőfi Színház társulatának tagja. 2002 óta a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozik. 2009-ben Déryné-díjat kapott.
Jellegzetes hangszíne, fanyar humora, kétkedő ironikus hangja minden szerepre felhívja magára a figyelmet. Akkor is oda kell figyelni rá, amikor csak némán van a színpadon, mert valóban jelen van, érződik a kisugárzás.
Máhr Ági

Máhr Ági
A Nemzeti Színház Stúdiójának elvégzése után 1972-től a kecskeméti Katona József Színház, 1974-től békéscsabai Jókai Színház, 1979-től a Miskolci Nemzeti Színház tagja.
Máhr Ági, a hűséges, aki több, mint 30 éve a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Otthon van abban a városban, a színház az otthona, a benne lévők a családja. És valóban, mintha mindenki anyukája lenne, a fiatal színészek istápolója, aki nemcsak a színészi mesterség fortélyaira tanítja a fiatalokat, hanem a színház íratlan szabályait is átadja. Derű és nyugalom sugárzik alakításaiból, a városban mindenki ismeri jellegzetes mély hangját, a legkisebben is, hiszen Bors néniként hozzájárult ahhoz, hogy a picik is megszeressék a színházat.
Külön érdekesség, hogy a két miskolci színész – Máhr Ági és Bősze György – több mint három éve játszanak együtt Az élet, mint olyanban, ami mindkettőjük számára igazi jutalomjáték. Elismerései: Déryné-díj (2002), Jászai Mari-díj (2006).
Tordai Teri
Már főiskolásként filmezni kezdett. Feltűnő szépsége évekig meghatározta szerepkörét. Az 1960-as évek második felétől számos külföldi és magyar filmben játszott főszerepeket. Kiemelkedő a Gyáva címszerepe, vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem tragikus sorsú Karácsony Nagy Zsuzsa megformálása. Az 1980-as évek közepétől főleg színpadon játszik. A József Attila Színház és Veszprém után jelenleg, több, mint 10 éve az Új Színház tagja, de rendszeresen vendégszerepel más színházakban is. Arisztokratikus megjelenése, decens modora, színpadi jelenléte a legkisebb szerepben is felhívja magára a nézők figyelmét. Régi idők tanúja, aki nemcsak szakmai tudását, hanem magát a színházi életformát is továbbadja a fiataloknak. 1985-ben Jászai Mari-díjat kapott.

Újréti László
Újréti László
Ha Máhr Ágira azt mondtuk, hogy hűséges, akkor ez a jelző Újréti Lászlóra még inkább érvényes. 1966-ban végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, s egy év kitérő után – akkoriban a főiskola után mindenkinek kötelező volt vidékre menni – 1967 óta folyamatosan a József Attila Színház tagja, 2008-tól örökös tag. Anyaszínházában számtalan kisebb, nagyobb szerepet eljátszott, otthon van minden műfajban, minden korban. Emellett rendszeresen hívják vendégszerepelni más színpadokra is. Jelenleg is játszik a Budapesti Kamaraszínházban és a Thália Színházban is. Népszerű szinkronszínészként is közismert. Sokak számára ismerős Terence Hill hangjaként, manapság a Kisvárosi gyilkosságok című angol sorozat mindig nyugodt, jó humorú Barnaby főfelügyelőjét (John Nettles) szólaltatja meg rendszeresen. Elismerései: Jászai Mari-díj (1983), A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1996), József Attila Gyűrű (2000), a József Attila Színház Nívódíja (2004).