A korábbi évek 14 ezer és 16 ezer közötti látogatószámát idén már  jócskán felülmúlta a fürdőváros mozija, ahol 11 hónap után már a 20 ezredik látogatót köszönthették. A sikert nagyobb marketinggel, jobb filmválasztékkal és a városban zajló rendezvényekhez csatlakozó aktuális kínálattal érték el – mondta el Halász Gábor, a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ igazgatója.

 

A városi tulajdonban működő filmszínház szükségességét néhány évvel ezelőtt még megkérdőjelezték, de a kulturális intézményeket ez évtől irányító új igazgató úgy gondolta: érdemes egy kísérletet tenni arra, hogy növelhető-e a látogatottság. Többet fordítottak reklámra, elérték, hogy a bemutatót követő néhány héten belül láthatók legyenek a premierfilmek, de törekedtek arra is, hogy nemcsak közönségfilmekkel, hanem az artmozik kínálatával is csábítsák a nézőket. A városi rendezvényekhez ugyancsak igyekeznek csatlakozni, így például január első hetében, a pravoszláv karácsony idején orosz filmhetet rendeznek.

Halász Gábor azt is elmondta: nyereséget nem termel a mozi működtetése, bár a gazdálkodása közelít a nullszaldóhoz. A fürdővárosban azonban ezt egyfajta alapszolgáltatásnak tekintik, ráadásul 40-50 kilométeres körzetben nincs a közelben másik vetítőhely. A Fontana Filmszínházat nem is hagyják elsorvadni, sőt már megfogalmazódtak a jövő évi fejlesztési elképzelések. Februárban a mozinak és a múzeumnak egyaránt helyet adó épületet átalakítják és felújítják, ezzel együtt a mozit is korszerűsítik. Alkalmassá teszik 3D-s filmek vetítésére, de nem akarnak high-tech mozibelsőt. Szeretnék megőrizni a hangulatát a kisváros kismozijának, ahol nagyfilmek peregnek – fogalmazott Halász Gábor.