Egy repülőgépen él a a magyar adósság tizedét birtokló férfi

Nem egy milliárdos playboyról van szó, hanem Mark Möbiusról, a híres befektetési gururól, aki könnyen hazánk megmentője lehet.

 

Aki először látja, annak azonnal A hét mesterlövész című film főszereplője, a kopasz Oscar-díjas amerikai színész ugrik be. Ezért nem csoda, hogy a „Wall Street-i Yul Brynner” becenevet kapta Mark Möbius. A 75 éves piaci gurut a „globális befektetési alapok Indiana Jonesának”, „a feltörekvő piacok Pied Piperjének” (A Hamelni patkányfogó című mese bűvös erejű furulyása) is nevezik, de nem ritka, hogy a „világjáró” jelzővel is illetik, hiszen folyton utazgat.

Mark Möbius a Franklin Templeton csoport elnöke. A nevével fémjelzett befektetési alap különösen azért érdekes Magyarország számára, mivel az elmúlt 6 hónapban több mint ezer milliárdnyi magyar államkötvényt halmozott fel. Ez pedig azt eredményezte, hogy hazánk forint- és deviza-államadósságának több mint 10 százaléka immár az amerikai Templeton-alapok kezében van.

Repülőn él

A világ egyik legnagyobb alapkezelőjét elsősorban a mobilitás jellemzi, mivel nélkülözhetetlennek tartja a feltörekvő piaci részvények és régiók személyes megismerését. Az elmúlt 20 évben körülbelül 16 ezer céges látogatást könyvelhetett el, a csaknem 2800 utazás során 100-nál is több országba látogatott el, s több mint 500 várost keresett fel azért, hogy eddig még felfedezetlen „befektetési gyöngyszemekre” bukkanjon.

Mark Mobius

Szinte egyfolytában úton van, nincs állandó tartózkodási helye, ugyan több lakást is fenntart – főleg ingatlanbefektetési céllal – Németországtól kezdve Szingapúrig, mégis leginkább a magánrepülőjén, egy 20 millió dollárt érő, Gulfstream IV típusú sugárhajtású gép fedélzetén „lakik”, amely korábban egy szaúdi ékszerészé volt. A repülőn igazi luxusban él, hiszen az év 365 napjából minimum 250 napot itt tölt: a falakat szarvasbőr borítja, a kárpit pedig iguanabőrből készült.

A fejlődő piaci szakértő azonban még 70 felett is ügyel a kondijára: amint leszáll a gép, luxusszállodák edzőtermében tartja formában magát. Bár gazdag, de nem ragaszkodik foggal-körömmel a pénzhez. „Egyedülálló vagyok, nincs szükségem sok pénzre” – hangoztatja a német apától és Puerto Ricó-i anyától származó Möbius. A milliárdos befektető az USA-ban, a New York-i Long Islanden született, ennek ellenére az amerikai útlevelét 15 évvel ezelőtt németre cserélte, amit az utazgatásaival magyarázott, mondván: az amerikai állampolgárság könnyen teherré válhat.

Színészetet is tanult

Első diplomáját a Bostoni Egyetemen szerezte kommunikációból, majd közgazdaságtanból nyert el doktori címet 1964-ben a massechussettsi egyetemen, de tanult még a wisconsini, az új-mexikói egyetemen, valamint Japánban, a kyotói egyetemen is. A közgazdaságtanon kívül pszichológiát is hallgatott, sőt színészetet is tanult.

Egyetemi tanulmányai után a Vickers-da-Costa nemzetközi brókercégnél (amelynek Hongkongban, New Yorkban, Londonban, Szingapúrban, Tokióban és Manilában vannak irodái) helyezkedett el, majd az International Investment Trust Company elnöke lett Tajpejben (Tajvanban). A világ egyik legnagyobb alapkezelőjéhez, a Franklin Templeton Investments vagyonkezelő csoporthoz 1987-ben került, ahol az első amerikai feltörekvő piaci befektetési alap, a Templeton Emerging Markets Fund elnöke lett, és megnyitotta az alapkezelő hongkongi irodáját.

Möbius – aki azóta az egyik legsikeresebb feltörekvő piaci befektetővé vált – jelenleg több mint 35 befektetési alapért és világszerte 16 irodáért (pl. Bécs, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Hongkong, Sanghaj, Mumbai, Szöul, Varsó, Moszkva, Szingapúr, Johannesburg, Isztambul, Dubai) felel. A legnagyobb alapja (a Templeton Emerging Markets Fund) 10 év alatt évi 23,4 százalékos hozamot ért el.

Mangafőhős

A pénzügyi-gazdasági szektortól kapott számtalan kitüntetésen (pl. beválasztották a „XX. század Top10 pénzügyi menedzsere” közé) kívül, a befektetési gurut 2007-ben egy különleges „elismerés” érte: képregényt készítettek róla. 2007-ben jelent meg az életét feldolgozó manga, amelyet már 6 nyelven (angol, kínai, koreai, indonéz, thai, japán) is kiadtak.

Mint elismert befektetési szakértő, aki több évtizedes feltörekvő piaci tapasztalattal rendelkezik, gyakran nyilatkozik gazdasági szaklapokban és a tévében, rendszeresen feltűnik a Bloomberg, CNBC, MSNBC, CNN csatornán. Sőt folyamatosan publikál, az Asia Tatler csoport magazinjainak állandó kolumnistája.