Állami monopóliummá válna a dohánytermékek

kiskereskedelme, ráadásul a kétezer fő alatti falvakban legfeljebb egy, afölött pedig kétezer lakosonként egy helyen lehetne cigarettát árulni – legalábbis ha ha az Országgyűlés elfogad egy, a Magyar Nemzet Online birtokába került, de még be nem terjesztett fideszes módosító indítványt. Ez azt jelentené, hogy például a legutóbbi adatok szerint 1 733 685 lakosú Budapesten mindössze 866 helyen lehetne cigarettát vásárolni.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a lap által megszerzett tervezetet támogatja-e a kormánypárti többség. A javaslat szerint 2013. január 1-től a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá válna,amelyet az illetékes miniszter határozott időre koncessziós szerződés keretében átengedhet. Dohánytermék kizárólag dohánytermékek forgalmazására létrehozott dohányboltban lesz forgalmazható, ami szintén jelentős szigorítás az eddigi gyakorlathoz képest.

A dohánybolttal szembeni fontos követelmény – a javaslat szerint – a tevékenységére, valamint a belépésre jogosultak életkori korlátozására vonatkozó megfelelő figyelmeztető jelzések elhelyezése. Szintén szigorítást jelent, hogy a 18 év alattiak a dohányboltban felszólíthatók lesznek életkoruk igazolására, valamint az üzlet elhagyására, ennek megtagadása esetén a rendőrség is közbeléphet.

A tervezett szabályozás fontos része, hogy kétezer fő lakosságszám alatti településeken legfeljebb egy, kétezer fő lakosságszám feletti településeken minden kétezer fő után egy jogosult végezhet többek között cigarettaértékesítést. A törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén a koncesszióval rendelkező dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, míg koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés maximális határa 500 millió forint lehet – olvasható a fideszes javaslatban.