A magyar államadósság csütörtöki leminősítése után péntek este a Magyar Fejlesztési Bank besorolását is

 rontotta a Moody’s hitelminősítő.

 

A Moody’s tájékoztatása szerint az MFB az államadóssághoz hasonlóan a Baa3-ból a befektetésre nem javasolt, Ba1 besorolásba került át. Ezzel párhuzamosan a bank devizabetét-osztályzatát is lerontották Ba2/Not-Prime-ra az eddigi Baa3/Prime-ról.

Az MFB leminősítése a cég indoklása szerint tükrözi a magyar államadósság osztályzatrontása mellett azt is, hogy az előző napi visszaminősítés keretében a Moody’s ugyancsak leminősítette a devizabankbetétekre meghatározott felső magyar besorolási határt, „Baa3”-ről „Ba2”-re.

A hitelminősítő lépése logikus, várható volt, hogy az országbesorolás rontásával az állami tulajdonú bankok besorolását is rontják majd. Ugyanígy várható Budapest adósságbesorolásának rontása is.

Ahogy az is várható volt, hogy az országbesorolás rontása hatással lesz a kereskedelmi bankok besorolására is. A Moody’s péntek esti bejelentése szerint hét magyar kereskedelmi bank besorolását rontották.

Az FHB hosszú távú forint- és devizabetét-besorolása „Ba2”-re módosul „Ba1”-ről. Ugyancsak Ba2 besorolást kapott az Erste Bank hosszú távú devizabetétje. Az MKB hosszú távú forint- és devizabetét besorolása Ba2-ről Ba3-ra romlott.

A Moody’s rontotta az OTP, OTP Jelzálogbank, a K&H és a Budapest Bank devizabetét-osztályzatait is, „Ba2/Not-Prime”-ra az eddigi „Baa3/Prime-3”-ról. Az OTP és az OTP Jelzálogbank forintbetét-osztályzatát is „Ba1/Not-Prime”-ra „Baa3/Prime-3”-ról, az OTP devizaadósi osztályzatát „Ba1”-re „Baa3”-ról, és alárendelt adósi osztályzatát „Ba2”-re „Ba1”-ről.