A Kristályok Fénye Alapítvány 2008-ban  jött létre. Tehetséggondozási programunkat pedagógusokkal, szociológusokkal és gyermekvédelmi szakemberekkel közösen dolgoztuk ki. Célunk, hogy az extra energiákkal rendelkező gyermekek az önmegvalósítás és önkiteljesedés útján alkotó módon éljék meg a többlet energiáikat. A program három alappillérre épül: tudomány, művészet, sport.
Célunk, hogy a fiatalok a deviáns magatartás helyett olyan tevékenységet folytassanak, amely a helyi közösség és a társadalom javára fordítható. Alapítványunk abban támogatja és vezeti őket, hogy megtalálják saját, egyéni küldetésüket, életfeladatukat, és ezt valóra tudják váltani. Azért dolgozunk, hogy ehhez a folyamathoz eszközöket és lehetőségeket teremthessünk az új generációnak.
A 2009-es év a program kidolgozásával telt. 2010 – ben számos interaktív előadást tartottunk ötven – hatvan fővel, májusban és októberben száz – százfős konferenciát szerveztünk, illetve év végén novemberben százötven fős gálát. Rendezvényeink küldetése, hogy megismertessük a szülőkkel és a pedagógusokkal programunkat és nevelési – oktatási koncepciónkat.
Tavaly májusban indítottuk el ösztöndíj-programunkat. Azóta már több fiatalt támogattunk: énekeseket, írókat, költőket, és festőket is. Ezen támogatásokkal a gyermekek tehetségének fejlesztését finanszíroztuk (különóra, eszközvásárlás, versenyeken nevezési díj, utazási költség).
A Kristályok Fényei Alapítvány hagyományteremtő szándékkal 2011 évben pályázatot hirdetett Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5 – 12. osztályos diákjainak „Az én világom!” címmel. A pályázat keretein belül minden tanuló bemutathatja, hogy mi az ő egyéni küldetése. Ezt megteheti az irodalom, a festészet, a tánc és a zene nyelvén.
A 2011. december 2-ig elküldött pályamunkákat szakmai zsűri értékeli, majd minden kategória első három helyezettje, valamint a közönségdíjasok és a különdíjasok művészeti alkotásainak bemutatójával folytatódik a verseny 2011. december 13-án a miskolci Művészetek Házában.
A nyilvános eseményen a legjobbak pénzjutalomban részesülnek, és az alapítvány vállalja, hogy a továbbiakban is segíti fejlődésüket.
Az Művészetek Házában zajló Gála-műsor bevételét teljes egészében a díjakra illetve az ösztöndíjasok támogatására fordítjuk. Az este házigazdája, az X-Faktor győztese, Vastag Csaba lesz.

 

Kramcsák Vivien
Kuratórium elnöke

Email: vivien.kramcsak@kristalyokfenyei.hu