Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal a

CIB, az Erste, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és az Unicredit bankok, valamint a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen kartellgyanú miatt, közölte a GVH szerdán. A versenyhivatal a vizsgálat első lépéseként ma előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a cégeknél.

 

Jelentős kamatemelés volt

A GVH közleménye szerint az érintett pénzintézeterk idén szeptember 22-e után „egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben (50-200 bázisponttal, azaz 0,5-2 százalékponttal)” emelték meg a lakossági jelzáloghiteleik kamatát, illetve a korábbinál magasabb kamatozásúak voltak az újonnan piacra dobott hiteltermékeik. A GVH közölte: a tudomására jutott információk szerint a bankok egy időben végrehajtott emeléseinek „valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás”.

A versenyhivatal azt feltételezi, hogy a bankok lépése a devizahitelek végtörlesztéséhez kapcsolódik; az arról szóló törvényt szeptember 19-én fogadta el a parlament, és már abban a hónapban hatályba is lépett. Ennek kapcsán döntöttek úgy a bankok, hogy „magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét” – gyanítja a versenyhivatal.