Egyre nagyobb  a valószínűsége, hogy Szlovákia elveszíti a Tokaj védett eredetmegjelölést. Veszélybe került ugyanis az a szlovák-magyar kétoldali megállapodás, amely lezárhatta volna a hét éve húzódó vitát, és amelyről a felek hónapok óta tárgyaltak – tájékoztatta az Új Szó Online szerkesztőségét szerdán az pozsonyi agrártárca sajtóosztálya.

 

A közlés szerint hétfőn a Szlovák Szabadalmi Hivatal kezdeményezésére az Európai Unióban bejegyezték a „Tokaj Szőlészeti Térség” termékleírását. A hivatal ezt a Tokaji Társulás kérésére, a szőlészetről és borászatról szóló jogszabályra hivatkozva tette a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyása nélkül – jelentette be Simon Zsolt miniszter. „Ezzel csak az a gond – tette hozzá a miniszter -, hogy az említett törvény már nem érvényes. Az élelmiszerekről szóló hatályos jogszabály pedig kimondja, a szeszes italok oltalom alatt álló eredetmegjelölésének bejegyzése előtt az illetékes tárcának jóvá kell hagynia a termékleírást”.

Azzal, hogy a Szlovák Szabadalmi Hivatal ezt elmulasztotta, egyrészt törvényt sértett, másrészt magára vállalta a Tokaj márkanév védelmének felelősségét Szlovákiában azzal a 18 tokaji szőlőbirtokossal egyetemben, akik a társulást alkotják. „Év végéig kellett volna leadnunk a magyar féllel egyeztetett, egységes termékleírásokat, ami lehetővé tette volna, hogy Szlovákia is előállíthasson valódi +Tokajit+” – mondta a miniszter. A hivatal váratlan közbelépése ezt meghiúsította, hiszen a rendszer az újabb módosítást már nem teszi lehetővé, ezért kérdéses, ezek után hogyan lehet összehangolni a szlovák Tokaj és a magyar Tokaji termékleírását. „Ahhoz, hogy Szlovákiában Tokajit termelhessünk elengedhetetlen, hogy a termékleírás minden részletében egyezségre jussunk a magyar féllel.

A Tokaj Szőlészeti Térség azonban nem terméket, hanem területet jelöl” – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint fennáll a veszélye annak, hogy ezt a megjelölést Magyarország ismét megtámadja. Mint ismeretes Magyarország áprilisban az Európai Bíróságon beperelte az Európai Bizottságot (EB), azt követelve, hogy törölje a Tokaj Szőlészeti Térség (Vinohradnícka oblast Tokaj) eredetvédett megjelölést Szlovákia számára, mivel azt jogalap nélkül jegyezte be, hiszen az EB-nek a 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban szereplő Tokaji Szőlészeti Térség (Tokajská vinohradnícka oblast) elnevezést kellett volna regisztrálnia – olvasható az Új Szó honlapján.