Külpolitika.
Szlovákiában is gondok vannak. Na meg választások jönnek 2012. március 12-én. A Radicová kormány az idén megbukott. Tehát lassan kezdődik a választási kampány. Így a magyar állampolgárságot kapott szlovákiai – felvidéki magyarok nehéz korszak elé néznek. A magyar ügy ott olyan, mint az a nyuszi, amit a kalapból bármikor elő lehet venni, mindig lesz, akinek a figyelmét odavonzza.

 

Nincs lezárva Trinanon ügye. Ez abból is kiderül, hogyan viszonyul a mindenkori szlovák kormány a kárpát-medencei magyarsághoz. Igen, hozzád is kedves olvasó.
A 2011. november 18-i Felvidék.ma cikke egy elszomorító helyzetet ismertet a mai szlovákiából. Az a felvidéki magyar, aki megkapta a magyar állampolgárságot, nem bírhatja a szlovákot tovább. Pedig ott adózik, ott dolgozik, ott van (volt) bejelentett lakcíme, stb. Ezzel a szlovák hatalom terrorizálja az ottani kisebbségben lévő magyarokat, akik ott születtek, ott vannak az őseik sírja.
Miskolc városhatárát 1919-ben Miskovec tábla jelezte. Az, hogy ma ez a város Magyarországhoz tartozik a véletlenen inkább múlt, mint máson. Az a magyar, aki Rozsnyón született, rosszabbul járt mint én, aki Miskolcon. Ma pedig megvonják tőle alapvető állampolgári jogait, ha vállalja származását.

A szlovák kormány azt tesz az ott élők jogaival, amit akar. Elképzelem, hogy a magyar kormány a neki nem tetszőktől megvonja a magyar állampolgárságot. (Egyből helyre jönne az ország költségvetése…:-))

Eszembe jutott a nyitott társadalom eszménye. Hol vannak a nemzetközi jogvédő szervezetek ilyenkor? Hol van az USA kongresszusa, a szlovákiai nagykövete, az EU kategórikus véleménye, a Strassbourgi Bíróság, az ENSZ? Ki áll ki a magyarok mellett, akik azt merik mondani, hogy „magyar vagyok és akarom a magyar állam által biztosított állampolgárságot”. Hol vannak a magyar kertévék harcos jogvédő szerkesztői? A nemzetközi sajtó nem veri a vészharangot, hogy szlovákiában rasszista, soviniszta kormány van hatalmon és azonnal mondjon le és gazdasági blokád alá vegye a világ az országot.
Következtetek: a jogvédők tehát nem függetlenek, mert ezen ügyben nem hallatják hangukat. Pedig ha egy magyarországi kisebbség valamely tagjától származási alapon megvonnák az állampolgárságát, óriási médiafigyelem venné körül. CNN, BBC, Reuters, etc azonnal itt lenne…
A magyar állam hozott olyan törvényeket, amiket nemzetközi egyezmények írnak elő, ha már a nemzetközi egyezmények kellenek nekünk. Persze ezeket azért is kell aláírni, mert oda akar az ország tartozni, ahol jólét van. Ha már nyitott a gazdaság és a társadalom is, bármikor könnyen lehet irányítani az országot, ezen dolgoztak sokan 1989-től. Pedig ezek az egyezmények lehetnek jók is, ha tudjuk, hogy hol van a koordinátarendszer zérus pontja, amihez tudjuk viszonyítani a képviselt értékeket.