A megengedett morfium adag négy-ötszörösét

is beadhatták a végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fővárosi Uzsoki utcai Kórház fül-orr-gégészeti osztályán. A BRFK a gyanús halálesetek miatt most ismeretlen tettes ellen vizsgálatot indított.

 

 Egy az Indexnek név nélkül nyilatkozó orvos azt mondta: előfordul, hogy a rákos beteg maga kéri az orvost, hogy segítse halálba. A jogász szerint nehéz meghatározni, hogy a daganat végstádiumában mekkora adag morfium enyhíti még a fájdalmat, és mekkora okoz halált.

 

 

A Magyar Hírlap információi szerint a rendőrség morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik. A lap szerint 2005 és 2007 között a kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozók a végstádiumban lévő, de még heteket vagy hónapokat is túlélő daganatos betegek fájdalomcsillapításához szükséges adag négyszeresét-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

Az egyelőre ismeretlen tettes ellen folyó, kiemelt ügyként kezelt nyomozásban a rendőrség szombaton tartott házkutatást a kórház fül-orr-gégészeti osztályán, ahol orvosi dokumentációkat foglaltak le, valamint nővéreket hallgattak meg. A nyomozók dolgát viszont nehezíti, hogy több, inkriminált esethez tartozó beteg kórlapja eltűnt.

Fél évvel ezelőtt a Lege Artis Medicinae című orvosi szaklapban, Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel megjelent egy cikk, amely szerint vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot. A szerző, az orvos Márkus Attila saját tapasztalataira is hivatkozik – nem nevez ugyan meg egy kórházat sem, de állítja, egy olyan kórházban folytatott gyakorlatot mutatt be, ahol maga is dolgozott. (Márkus jelenleg külföldön van, nem sikerült elnérnünk, nem tudni egyelőre azt sem, dolgozott-e egyáltalán az Uzsokiban, vagy más kórházból származnak a tapasztalatai.)

Márkus szerint az osztályon tilos volt kiejteni azt a szót, hogy halál, de nem volt szabad tájékoztatni a beteget a kezelések esetleges halálos szövődményeiről. Konkrét kérdésekre is tilos volt azzal kapcsolatban válaszolni, hogy a szakemberek szerint a betegnek mennyi ideje van hátra az életéből.

 

„Bármennyire is ütközik a törvényekkel, a végstádiumban lévő
daganatos betegek ilyenfajta «euthanáziája» a beteg, a hozzátartozók
és a társadalom érdekét is szolgálja” – mondta az Indexnek egy neve
elhallgatását kérő onkológus.

Orvosilag teljesen világos, mikor érkezett valakinek az állapota az élettel összeegyeztethetetlen stádiumba. Ilyenkor természetesen napokig és hetekig is életben lehet tartani valakit, de ez óriási terhet ró a betegre és a hozzátartozókra is. A kívülálló nem tudja elképzelni, hogy az elhatalmasodó fej-nyaki rákok milyen irtózatos szenvedéseket okoznak, a beteg szétroncsolt arccal, bűzlő sebekkel fekszik az ágyon, mondta-írja az index.hu