Bod Péter Ákos szerint

 a magyar gazdaságpolitikai kormányzás kiszámíthatatlansága okozza a kockázatok jelentős részét. A közgazdász azt mondta: a kormánynak van valamilyen szándéka, de ez nem biztos, hogy ebben a formában megvalósítható.

 

A hét elején dőlhet el, hogy a piacok hogyan kezelik a Nemzetközi Valutaalapról szóló magyar kormányzati bejelentéseket, nyilatkozatokat – mondta az Info rádióban Bod Péter Ákos közgazdász.

Az egyetemi tanár szerint a kormánynak van valamilyen szándéka, de ez nem biztos, hogy ebben a formában megvalósítható. Meglátjuk, hogy a tőkepiac hogyan reagál majd. Gondolhatják azt a hitelezők, hogy a kabinet belátta, szükség van valamilyen védőhálóra, de az is lehet a bejelentés olvasata, hogy a kormány úgy látja, hogy a helyzet rosszabb, és már nem bízik abban, hogy a következő év konszolidált lesz – fejtette ki.

A közgazdász szerint egyértelműen nemcsak a külső tényezők jelentenek kockázatokat a magyar gazdaságra. Bizonytalansági tényező maga a kormány, mivel sok programot indított el – tette hozzá.

Bod Péter Ákos szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye és hitelessége is kulcskérdés a következő időszakban. Az egyetemi tanár kiemelte: újabb irányvételek és kanyarok jönnek, ezek pedig követhetetlenek. Óriási belső bizonytalanság is van, ami személyekhez is kötődik, ezért a kormányfőnek rendet kellene teremteni ahhoz, hogy bármilyen irányt is vesz a gazdaságpolitika, az hitelessé váljon – fejtette ki.

A közgazdász megjegyezte, hogy több forgatókönyvvel kell számolni a következő időszakra. Elcsitulhatnak a hullámok, de arra is fel kell készülni, hogy 2012 cudarul indul majd – vélekedett.