1904. november 19-én a borsodi Ricse

 község szülötte, Zukor Adolf megalapította első igazi filmes cégét. Bár a cég pusztán egy vetítőbódét üzemeltetett, az eredetileg szűcs szakmában dolgozó magyar fiatalembernek gyorsan megtetszett a mozgófilm világa és komolyabban kezdett el foglalkozni a mozi fejlesztéseinek lehetőségeivel.

 

Munkája meghozza a várt eredményt, az USA-ba néhány dollárral a zsebében érkezett kamasz 8 évvel az első cég után már egy nagyobb horderejű vállalatot alapít. Ez pedig nem volt más mint a ma is a legnagyobb filmóriások egyike a Paramount Pictures. A 103 évet megélt Zukor hosszú munkásságának temérdek maradandó filmalkotás létrejötte és számos tehetséges művész felfedezése köszönhető.

A Paramountnál kezdett el dolgozni a (csak nevében hasonló) Cukor György, Douglas Fairbanks, Francis Ford Coppola, Eddie Murphy, Robert Zemeckis. A Keresztapa, a Forrest Gump, a Beverly Hills-i Zsaru és a Titanic mozisikerek mellett a Star Trek és a Mission Impossible tvsorozatok is innen indultak a hatvanas években.

Zukor nem az egyedüli magyar a filmóriások vezetői között, hiszen Paszternák József a Universalt irányította, Fried Vilmos pedig a 20th Century Fox-ot alapította, így gyakorlatilag minden nagy amerikai filmóriás magyaroknak köszönhető.