Programozott munkahelyek. Az év  kronológikus áttekintését követően érdemes azt is megnézni, mi teljesült az egy évvel ezelőtt Kriza polgármester programjában vállaltakból. A pontokba szedett programról az alábbi bevezető szól: ” Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a város a következő években végre fejlődési pályára álljon. Ezért a pártvezetés és a helyi Fidesz szervezete közösen olyan csapatot állított össze, amely tudja: hogyan mozdítható ki Miskolc jelenlegi, válságos helyzetéből, illetve miként válhat a leggyorsabban fejlődő városok egyikévé.”

 

Lássuk mi történt / mi nem történt a Munkahelyteremtés programpontjai alapján Miskolcon

1. A jövőkutatás eredményeit figyelembe véve a város gazdaságának fejlesztésében a csúcstechnológia betelepítését kell szorgalmazni. Ezzel összefüggésben egymást erősítő gazdasági folyamatok beindítása szükséges.

Az elmúlt évben a városvezetés az „egymást erősítő gazdasági folyamatok beindításával” foglalkozhatott, mivel gazdaságfejlesztéssel kapcsolatban csúcstechnológia betelepüléséről nem volt híradás. Egyetlen ilyen beruházásról volt hír (LED üzem telepítése) azonban arról is mindössze egy szándéknyilatkozat készült Kriza polgármester távol-keleti utazása alkalmával. (Ugyanerről a gyárról a heti Miskolci Naplóban, azonban mint „dominánsan magyar” befektetőről beszél Kriza polgármester.)

2. A környezetbarát, 21. századi technológiák meghonosításával Miskolcnak ki kell hagynia egy fejlődési lépcsőfokot, ha nem akar végleg leszakadó térség maradni.

Azon kívül, hogy a városvezetés kissé távolságtartóan viselkedett eleinte a geotermikus beruházást végző PannErgy-vel, a környezetbarát technológiával kapcsolatos fejlődési lépcsőfokok meghatározására nem került sor, így azok kihagyásáról sincs információ.

3. Az észak-magyarországi térségben Miskolc központi szerepének a környező településekkel való együttműködésben, a magyarországi régiók helyi képviseleteinek kialakításában, a közösségi energiatermelésben, illetve a városképben is meg kell jelennie. Ez utóbbinak része az átfogó, mindenre kiterjedő panelrekonstrukció is.

A programpont első felével kapcsolatban nem láttunk markáns elmozdulást.

„813 millió forintból újabb 1143 panellakás újulhat meg Miskolcon. Ez azonban csak a 2009-es pályázatok első fordulós döntése, a többi, még el nem bírált pályázat ügyében az év második felében dönt a Zöld Beruházási Program – jelentette be Kriza Ákos 2011 áprilisában. Majd szeptember végén bejelentették, hogy tizenhat panelépítésű házban kezdődhetett el a panelfelújítás.
folytatjuk