A Külügyminisztérium azt javasolja

 az Egyiptomba utazni készülőknek, hogy megfelelő körültekintéssel tervezzék meg útjukat, és csak halaszthatatlan esetben utazzanak oda, mondta Tóth József külügyi szóvivő vasárnap.

 

Két magyar turista egy kis szállodában rekedt Kairó központjában az ott zajló tüntetések, illetve a tüntetők és a rendőrök egyre hevesebb összecsapásai miatt. A pár egyénileg, nem utazási iroda révén érkezett pénteken Egyiptomba. Vasárnap telefonon elmondták, előző nap Kairóban túráztak, a főváros más részein semmi sem volt észlelhető, de a központba visszaérve már nem tudták megközelíteni szállodájukat. Végül helyi fiatalok segítségével jutottak el oda, ahogy fogalmaztak, „a tűzvonalon keresztül”.

Tóth József a Tahrír tér közelében a hotelben rekedt magyar párt illetően elmondta: a nagykövetség kapcsolatba lépett velük, és azt tanácsolta nekik, hogy ne mozduljanak ki a szállodából, zárják be az ablakot, hogy a könnygáz ne juthasson be a szobájukba, és várják meg, amíg a helyzet lecsillapodik. Azon a területen szinte rendszeressé váltak az ilyen tömegmegmozdulások, ez tehát nem jelent „újdonságot” – tette hozzá a külügyi szóvivő.

 

Tóth József szerint az egyiptomi helyzetben az elmúlt hetekhez, hónapokhoz képest nincs érdemi változás, vannak bizonyos megmozdulások a főváros egyes részein, ami összefügg a közelgő választásokkal is. Rámutatott, hogy nehezen megjósolható, képlékeny a helyzet az országban. Megismételte, hogy utazás előtt mindenképpen ajánlatos tájékozódni, többek között a szállásadónál is, hogy ott, a környéken milyen a konkrét helyzet.

A Külügyminisztérium honlapján a világ országaira lebontva bárki tájékozódhat a beutazási feltételekről, vízum-megállapodásokról illetve böngészhet az utazási tanácsok között.

A Külügyminisztérium az interneten is olvasható április 4. óta érvényes felhívásában nem javasolja a beutazást Egyiptom nagyvárosaiba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailíja), továbbá a Luxor-Hurghada közötti szárazföldi útvonalon történő közlekedést, valamint a szállodán kívüli programokat és a belföldi egyéni utazásokat sem. Az ország többi részét a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriában szerepelteti. A javulást mutató helyi közbiztonsági helyzet alapján ugyanakkor, fokozott körültekintés mellett, újra biztonságosnak tekinti a szervezett tengerparti szállodai üdülést a Vörös-tenger vidékén (Sarm-es-Sejk, Dahab, Hurghada), továbbá Luxorban, Asszuánban, Abu-Szimbelben, valamint a nílusi csoportos hajóutakat.

Ezzel kapcsolatban Tóth József azt mondta, hogy ha a helyzet olyan mértékben romlana, ami újabb utazási tanácsok kibocsátását indokolná, akkor ezt meg fogják tenni, de egyelőre nincs ilyen helyzet. Most tehát még a jelenleg érvényben lévő tanácsokat vegye mindenki figyelembe, aki pedig ott kerül bajba, lépjen kapcsolatba a nagykövetséggel, és a konzulok megadják a szükséges segítséget, ahogy az nemrég egy egészen más esetben, a hurghadai buszbalesetnél is történt.