A Munkáspárt az utcanév -változtatások ellen
A Magyar Kommunista Munkáspárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete megdöbbenéssel vegyes felháborodással értesült arról, hogy egy új Fidesz-KDNP-törvényjavaslat alapján a jövő évben eltüntetnének Magyarországon minden olyan közterület- vagy szervezet-elnevezést, mely a XX. századi szocializmusra emlékeztet, különös tekintettel azokra a személyekre, akik a szocialista rendszer megalapozásában, kiépítésében, illetve fenntartásában részt vettek.

 

Álláspontunk szerint ez a törvényjavaslat nem időszerű, felesleges, sőt helytelen. Ma Magyarországon az embereknek kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy az elnevezésekkel törődjenek. Egy ilyen adminisztrációs lépés rengeteg költséggel járna, amelyet valószínűleg az állampolgárok fizetnének ki. Ezekben a válságos időkben, amikor az állam az önkormányzatokat rombolja egy új törvényjavaslattal, az erre szánt pénzeket inkább a bajba jutott testületek megsegítésére kellene inkább fordítani. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ez a javaslat sem más, mint a kormány egyszerű figyelemelterelő politikája, hogy az emberek ne az ország valós gondjaival foglalkozzanak. Emellett nem kis részben van szerepe ebben az akcióban a Fidesz-KDNP egyoldalú világnézete, melyet rá akar erőltetni az országra – miközben ugyanezzel vádolja a szocializmust is.

Emellett tiltakozunk az ellen is, hogy a szocializmust, ahogy a törvényjavaslat indoklásában is szerepel, összemossák a fasizmussal. A fasizmus a kapitalista társadalom terméke, bűnei összehasonlíthatatlanul mások azokkal a hibákkal szemben, melyeket a szocializmus idején elkövettek. A törvényjavaslat értelmében ráadásul olyan emberek sem méltóak arra, hogy közterületet nevezzenek el róluk, mint a kormány által kedvelt Nagy Imre, aki a harmincas évek Szovjetuniójában a sztálinista rendszer kiszolgálójaként emberek százainak haláláért volt felelős. Felszólítjuk a kormányt: ne megbélyegző, már-már azt mondhatjuk, diszkrimináló nézőpint alapján keresztelgessenek át utcákat. Önmagában az, hogy valaki kommunista volt, nem bűn, nem is lehet az. A tetteit kell nézni, és éppen ezért nagyon sokan rászolgáltak arra, hogy névadók lehessenek.

Éppen ezért úgy véljük, hogy Miskolcon sem szabad ilyen akcióba belekezdeni, hiszen boszorkányüldözéssel nem jut előrébb az ország. Felhívjuk rá a figyelmet, hogy a Munkáspárt kiáll amellett, hogy kommunista érzelmű, de arra érdemes emberekről továbbra is maradjanak elnevezve közterületek. Megvédjük Uitz Bélát, Derkovits Gyulát, Földes Ferencet, és Kilián Györgyöt. Utóbbi nevét a tömegközlekedési megállóhelyek átnevezésével egyébként is kikezdték, de ahogy egyszer már próbálták, úgy most sem fog sikerülni.