Miskolc 24 milliárd forintos adósságállománya bő 2 milliárd forinttal nőtt

Jelentősen növekedett tavaly óta a 23 budapesti kerület és a 23 megyei jogú város adósságállománya. Míg tavaly a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek mintegy 386 milliárdos tartozással rendelkeztek, 2011-re ez a szám 16,6 százalékkal 450 milliárd forintra nőtt. Mindez a Magyar Progresszív Intézet (MPI) kutatásából derül ki.

 A vizsgálat szerint a legkisebb teljes, illetve egy főre jutó adóssága a főváros szocialista vezetésű 13. kerületének van, ez egyben a „legélhetőbb” település(rész) is. A legnagyobb adós települések pedig a fideszes vezetésű Pécs, Szolnok, Kaposvár, Miskolc és Debrecen, de az egy főre jutó tartozásban a Rogán Antal vezette 5. kerület zárja a listát.

 

Az ország kelet-nyugati megosztottságát jól mutatta a települések szociális helyzete: keleten több a munkanélküli, az álláskereső és a hátrányos helyzetű állampolgár. Az üzleti környezet vizsgálatában a budapesti kerületek lényegesen jobban szerepeltek, mint a megyei jogú városok, a vendéglátóhelyek és a kereskedelmi szálláshelyek számának elemzésekor kiderült, hogy az eleve nehezebb helyzetben lévő városok e tekintetben is hátránnyal küzdenek. Az oktatás vizsgálatakor pedig arra jutottak, hogy a földrajzi elhelyezkedés, a hátrányos helyzetűek magasabb száma, az önkormányzat gazdasági és szociális helyzete meghatározza a továbbtanulási esélyeket. A gimnáziumból továbbtanulók aránya például Dunaújvárosban az egyik legalacsonyabb, viszont a 12. és a 7. kerületben a legmagasabb.

 

A legeladósodottabb magyar város a fideszes vezetésű Pécs, őt követi sorban a szintén kormánypárti Szolnok, Kaposvár, Miskolc és Debrecen. Ugyanakkor érdemes különbséget tenni a legnagyobb adósok tartozásnövekedései között. Míg Miskolc 24 milliárd forintos adósságállománya bő 2 milliárd forinttal nőtt, Pécs 31,5 milliárd forintos tartózása 37 milliárd forint fölé növekedett. Az előbbié tehát bőven átlag alatt, 8,8 százalékkal növekedett, míg Pécsé több mint 19 százalékkal.

Az egy főre jutó adósságállomány szempontjából is a 13. kerület végzett az élen, megőrizve tavalyi első helyét. Egy 13. kerületi lakosra mindössze 654 forintnyi tartozás jut, vagyis – az intézet szerint – a kerületi polgárok akár össze is tudnák „dobni” a városrész adósságát.

NÉPSZAVA-információ /