A sürgősségi indítványok között  került napirendre banki biztosíték nyújtása, a közgyűlés által korábban jóváhagyott, fejlesztési hitelek igénybevételéhez.
Simon Gábor MSZP frakcióvezető az iránt érdeklődött, melyek azok a vagyontárgyak, amelyeket a körülbelül 3,6 milliárdos hitel fejében, el kívánnak zálogosítani, miért nem kaptak ezek listájáról tételes tájékoztatást az ellenzéki képviselők?
Jakab Péter Jobbik képviselő szerint ez előterjesztés annak a beismerése, hogy a városvezetés nem tud mit kezdeni a szocilista örökséggel, folytatják a hitelfelvételt, felélik a jövő forrásait. Jakab Péter szerint Miskolc nem fogja tudni kifizetni ezt az adóságállományt, elvesznek a megterhelt ingatlanok, ami a bankok újfajta gyarmatosítását vetíti előre.

 

Kriza Ákos polgármester, és Farkasné Hadházi Ildikó gazdálkodási főosztályvezető egyaránt hangsúlyozták, hogy nem újabb hitelfelvételekről van szó, hanem a már jóváhagyott hitelek megszerzésének adminisztratív szabályairól. Frakasné Hadházi Ildikó kiemelte, hogy a korábbi városvezetés 2009-ben ugyanezt az eljárásrendet követte hitelfevételnél, a jelenlegi eljárás teljes egészében összhangban van az önkormányzat vagyonrendeletével. Tompa Sándor MSZP képviselő úgy fogalmazott, hogy a polgármester és a városvezetést támogató frakciók tagjai személyükben is felelősek a város vagyonáért, majd együttműködést ajánlott, a nehéz gazdasági helyzet kezelésére. Indítványozta, hogy a jelzálog jogokról ne a szakbizottság, hanem a közgyűlés döntsön.

Kriza Ákos polgármester reagálásában visszautasította, hogy az MSZP-s képviselők emlegessék a város vagyonáért érzett felelősséget. – Nézzék meg a 74 feljelentést! – emlékeztetett a polgármester, hangsúlyozva, hogy a hitelfelvételekre is a korábbi városvezetés felelőtlen túlköltekezése, elindított beruházásai miatt van szükség-írja az önkormányzat hírportálja a minap.hu