„Az IMF szokásos éves  gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről” – közölte a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön. A közlemény nem azt jelenti, hogy van új megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, hanem csak azt, hogy megkezdtük a tárgyalásokat.

 

Amelyeken a Magyar Nemzeti Bank is részt vesz majd – derül ki az MNB csütörtök délután kiadott közleményéből. A jegybank azt közölte: az NGM közleményéből értesült a kormány szándékáról, hogy együttműködésre készül a Nemzetközi Valutaalappal. Az MNB közleménye szerint „az IMF-el történő bármely típusú együttműködés esetén az érintett ország kötelezettségét az adott ország jegybankja és kormánya közösen vállalja. Ennek megfelelően a következő időszakban zajló IMF-tárgyalásoknak az MNB részese kell legyen”.

3768 milliárddal tartozunk

Jelenleg az IMF-nek nincs futó programja Magyarországon – Budapest
ugyanakkor a 2008-as hitelmegállapodás nyomán adósa a Valutalapnak. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint jelenleg 3768 milliárd forint a központi költségvetésnek ebből a 2008 őszi nemzetközi hitelcsomagból származó, részben az IMF-fel, részben az EU-vel szemben fennálló adóssága.

Amely miatt félévente készít az IMF egy jelentést az ország gazdasági helyzetéről. Ezekben kötelező ajánlások nincsenek, csak megállapítások, de a piac, akár csak az évente, minden országról elkészített felülvizsgálati jelentést, olvassa és értékeli azokat.

Bezzeg három napja

A miniszter három napja, ezen a hétfőn a parlamentben még meglehetősen kritikusan nyilatkozott a valutaalapról. Többek között azt mondta: „az IMF ellen hangoljuk a gazdaságpolitikát”, valamint azt, hogy „ez a hárombetűs intézmény” mélyen ellenez minden olyan intézkedést, ami kihozza a bankok csapdájából az embereket-írja az index.hu