„Nem pontosan értem Pokornit , a megszorítás szót én semmiképp nem használnám a mostani kormány politikájára, az Gyurcsányhoz kötődik” – így kommentálta egy fideszes képviselő Pokorni Zoltán keddi kijelentését, amely szerint „a kormány által hangoztatott újjászervezés, átszervezés, ha úgy tetszik, magában foglalja a megszorítást is”. Az [origo]-nak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő kormánypárti országgyűlési képviselők szerint „nincs értelme a szavakon lovagolni, de nem szerencsés, ha a Fidesz alelnöke megszorításokról beszél”.

 

Pokorni Zoltán az MTI szerint Miskolcon azt mondta, hogy nagyon feszes a jövő évi költségvetés, és folyik a vita, hogy ez megszorítás, vagy nem megszorítás. Szerinte a szocialista képviselők – akik felelősséggel tartoznak az elmúlt nyolc év terheiért – megszorításról beszélnek, ezzel szemben a Fidesz az újjászervezésről, az átépítésről, a megújításról beszél. „Ezek nem szemben állnak egymással” – fogalmazott a politikus, aki hozzátette, hogy az újjászervezés „a takarékosságról is szól, amely magában foglalja a megszorítást is, amely azonban nem ész nélküli” (erről bővebben itt olvashat).

Pokorni kijelentése azért meglepő, mert a kormány tagjai korábban többször kijelentették, hogy a kormány nem tervez megszorításokat. Orbán Viktor miniszterelnök például januárban az új Széchenyi-terv bemutatásakor azt mondta: „a kiadásokat csökkenteni kell, bizonyos területeken a bevételeket növelni kell, de ez nem megszorítás, hanem Magyarország újjászervezése”.