A miskolci „Amsterdam shop”

 országosan is úttörőnek számító bezáratása után a rendőrség ezúttal Kazincbarcikán tétetett „lakatot” un. dizájner drogokat forgalmazó üzletekre.
November elején a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság un. kóros szenvedélykeltés miatt folytatott büntetőeljárásban kezdeményezte egy helyi italbolt, a Fortuna Söröző bezáratását – melynek épületében két üzlet is működött – amit a jegyző a napokban azonnali hatállyal elrendelt.
A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya által folytatott nyomozás adatai szerint az üzletek tulajdonosa kábítószernek nem minősülő anyagokat forgalmazott, melyek több esetben is fiatalkorú, azaz 18. életévét be nem töltött személyekhez jutottak el. A nyomozás során beszerzett szakvélemény szerint a különböző, por, illetve folyékony halmazállapotban, valamint tabletta formában lefoglalt anyagok jellemzően olyan vegyületekhez tartoznak, melyek hazánkban ugyan a kábítószer tiltólistán közvetlenül nem szerepelnek, ugyanakkor az emberi szervezetbe kerülve kábítószerrel megegyező vegyületté alakulnak át.
Az elmúlt időszakban garázda jellegű cselekmények miatt a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon több olyan büntetőeljárás is indult, melynek gyanúsítottjai ilyen szerek befolyása alatt követték el cselekményeiket.
A hatóság által beszerzett adatok alapján elmondható, hogy fiatalkorúak a sörözőn keresztül több esetben is hozzájutottak kábító hatású anyagokhoz, illetve ott közvetlenül is vásároltak ilyen szereket.
A sörözőként is üzemelő üzlet bezáratását ugyancsak indokolta, hogy annak közelében több oktatási intézmény található, melynek fiatalkorú tanulói fokozott veszélynek vannak kitéve. A vendéglátóipari egység közvetlen közelében van a Kazincbarcikai autóbusz-pályaudvar is, ahol szintén rendkívül sok fiatalkorú, valamint gyermekkorú személy fordul meg naponta