2011. augusztusZsiga Marcell szerint a turizmust is erősítheti a kosárlabda EB Miskolcon. Miskolc város polgármestere és alpolgármesterei a nagykövetségeket is tájékoztatták és meghívták Magyarország egyik nagy jelentőségű, nemzetközileg is elismert sporteseményére, a városunkban zajló „PannErgy U18-as Női Kosárlabda Európa Bajnokságra.” A meghívást elfogadta a portugál, a lett, a norvég és a német nagykövet-helyettes.

 

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 170 millió forintos hiánnyal vette át a kft. irányítását, a strand területének kaszáltatása és őrzése pedig havi egymillióba kerül. A Tapolcafürdőért Egyesület tagjai azonban nem szerették volna tétlenül nézni, ahogy a strand területét felveri a gaz, ezért az egyesület tagjai a közelmúltban levágták a füvet. Amikor felmerült a családi vasárnap ötlete, a turisztikai kft. örömmel bocsátotta az egyesület részére a strand rendbe hozott területét.

Augusztusban az is kiderült, hogy nincs veszélyben a gyerekek óvodai és iskolai étkeztetése. Az önkormányzat Gazdálkodási Főosztálya folyamatosan egyeztet a gyermekétkeztetésben részt vevő élelmiszer beszállítókkal. A Gazdálkodási Főosztály a kifizetések ütemezésével, fizetési megállapodásokkal törekszik a szállítókkal elfogadható egyezségre jutni.

Molnár Attlia szintén augusztusban rámutatott: Abban az átmeneti időszakban amíg nem állt fel a Miskolc Holding új vezetése, olyan fontos stratégiai kérdésekben tárgyaltunk, mint a turisztika vagy az energetika.

A Minap pedig meglepő kijelentést tett: „Igazi strandidővel tért vissza a héten a nyár. A barlangfürdőben már pénteken és szombaton is teltház volt, a többi miskolci strand esetében viszont a rossz időnek tulajdoníthatóan csökkent a fürdőzők száma”.

Az MVK Zrt. tájékoztatása szerint az ajánlatkérő Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a közlekedési cég vezetése úgy döntött, hogy a jogszabályi lehetőséggel élve elhalasztja a negyedik járműtender eredményhirdetésének időpontját. A halasztás hivatalos indoka, hogy elegendő időt tudjanak biztosítani az ajánlattevőknek a hiánypótlások beadására, a felvilágosítások, illetve egyéb indoklások megadására.

A miskolci közgyűlés 2 milliárdot zárolt a város költségvetéséből. Soós Attila, a városüzemeltetési bizottság elnöke említett példákat is: a díszkivilágításon is lehet spórolni, vagy éppen a fűnyíráson, ha kell, akkor három helyett csak kettő lesz. Valamint a rendkívüli közgyűlési ülésen csütörtökön tárgyalt közterület-felügyelet létszámnövelését érintő javaslatot is idesorolta: a tíz új felügyelő munkába állítása ugyanis olcsóbb, mint a városőrök munkája volt.

Azt is hangsúlyozta: a zárolás nem érintheti a munkabéreket vagy a működést az intézményeken belül. Kérdésre, hogy az oktatás területén – ahonnan 880 millió forintot vonnak el – mi várható, Soós Attila elmondta: természetesen lesz pénz krétára, vagyis a pedagógusok munkája nem forog veszélyben. Apróságokon is lehet spórolni – fogalmazott – például ha nem muszáj, ne égjen a villany…

A zárolás az önkormányzat szociális, kulturális, oktatási és sport intézményeinek költségvetését (1,13 milliárd), a polgármesteri hivatal működését (715,5 millió), illetve a beruházási feladatokat (78 millió) érinti.

A miskolci önkormányzati költségvetés egy részének zárolása leginkább az oktatást érinti. Ebből az ágazatból 880 millió forint kerül lakat alá. „Az intézményben megszüntettem az internetezést és a fénymásolást, de korlátoztam a víz és az elektromos áram fogyasztását is, amikor két hónappal ezelőtt 12 milliót elvont tőlünk az önkormányzat. Most 35 milliót zároltak, ami után már az iskola pedagógiai programját sem lehet teljesíteni” – nyilatkozta Póczos Barnabás, az avasi Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, miután megtudta, hogy a miskolci közgyűlés drasztikus megszorításokra szánta el magát. Mint mondta, a pénteki személyes egyeztetésen a hivatal nyilvánvalóvá tette: pedagógust nem lehet elbocsátani, maradnak tehát azok, akik nem tanárként dolgoznak az intézményben.

Lemásolják Kolozsvárnak a miskolci Sissit. A Herman Ottó Múzeumban őrzött szobor erdélyi másolatát szeptemberben avathatják.

Elkészült az Országzászló a Népkertben.

Kriza polgármester az elmaradt bevételekkel indokolta a több mint 2 MrdFt zárolását. „Természetesen folyamatosan figyeljük, hogyan alakul a bevétel. Ha kedvezőbben alakulnak a pénzügyi folyamatok, akkor leghamarabb a harmadik negyedév, azaz szeptember végén dönthetünk a zárolt összeg, vagy annak részbeni feloldásáról. A zárolás akkor is megszűnhet, ha működési hitelt kap a város. Az erre kiírt közbeszerzési eljárás első fordulója ugyanis részben eredménytelenül zárult. A közbeszerzési eljárást három részre írtuk ki, ebből az egyik sikeres volt, a másik kettőre nem kaptunk ajánlatot a bankoktól. A pénzintézetek azonban jelezték, hogy az őszi időszak kedvezőbb, így a megismételt eljárás sikeres lehet.”

A miskolci önkormányzat jelenleg nem tartja célszerűnek a törlesztés átütemezését – ezt Dobos Tímea, az önkormányzat szóvivője közölte az MTI kérdésére.Tájékoztatása szerint Miskolc teljes hitel- és kötvényállománya 30 milliárd forint, ami az önkormányzat 48 milliárd 454 millió forintos bevételéhez viszonyítva 62,73 százalék. Ebből a 30 milliárdból összesen 8 milliárd forint svájci frank alapú kötvény, a többi forinthitel. Az összesen 55 millió frank törlesztését mindkét kötvény esetében 2018-ban kell megkezdeni. Dobos Tímea az MTI-nek kijelentette, hogy az önkormányzatnak sikerül az adósságszolgálati kötelezettségeinek időben eleget tennie, probléma akkor adódhat, ha az euró árfolyama 2013 és 2019 között jócskán meghaladná a 300 forintot, és a svájci frank kurzusa még 2018-2028 között is a jelenlegihez hasonlóan erős lenne. Soós Attila, a városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottság fideszes elnöke elmondta azt is, hogy adósságállomány szempontjából „Miskolc még jól is áll a többi nagyvároshoz képest”.

Úgy döntöttem – nyilatkozta Kriza polgármester a városi tévének adott interjújában a Tapolcára vonatkozó fejlesztések kapcsán -, hogy egy független, turisztikában jártas céget bízok meg a helyzetfelméréssel és egy fenntartható turisztikai fejlesztési stratégia elkészítésével. A munka jól halad, reményeim szerint hamarosan konkrétumokkal is tudunk szolgálni. Mintegy 4 milliárd forintnyi pályázati lehetőséggel számolunk Tapolcán. Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatója elmondta, valóban egy külső cég készít fejlesztési stratégiát Miskolctapolca egész területére vonatkozva, de hogy kik, ezt nem kívánta elárulni.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent, hogy a kiíró (Miskolc) 2011. augusztus 17-én eredményt hirdetett „Infrastruktúrafejlesztési hitel nyújtása 2 625 625 000 HUF (+20 %) összegben, valamint kereskedelmi banki fejlesztési hitel nyújtása 544 375 000 HUF (+ 20 %) összegben, valamint működési (rulírozó) hitel nyújtása 1 052 000 000 HUF összegben hitelszerződések keretében” című közbeszerzés tárgyában.

„Természeti katasztrófa! Földrengés! Döbbenet! Kigazdálkodhatatlan!” Ezekkel a szavakkal minősítette Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója azt, hogy a miskolci önkormányzat csütörtöki rendkívüli közgyűlésének döntése szerint zárolják az idei költségvetés egy részét, s ez a zárolás 88 millió forinttal érinti a színházat is. A Magyar Színházi Társaság levélben kéri Miskolc város polgármesterét és az önkormányzati testületet arra, hogy oldják fel a Miskolci Nemzeti Színházat nehéz helyzetbe hozó költségvetési zárlatot. A fenntartó önkormányzat rendkívüli ülésén zárolta a város idei költségvetésének egy részét, mintegy kétmilliárd forintot, amelyből 88 millió forint érinti a teátrumot. A Kriza polgármesternek küldött levél szerint „a Magyar Színházi Társaság megdöbbenve értesült róla, hogy a Miskolci Nemzeti Színház egyébként is szűkített költségvetéséből a fenntartó önkormányzat 88 millió forintot vett – remélhetőleg csak – zárlat alá”.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hivatalból eljárást indított a miskolci önkormányzat ellen hulladékgazdálkodási kötelezettség megszegése miatt – tájékoztatott Szemes István, a Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke. Az önkormányzat azt közölte: mindent megtesznek azért, hogy a városból eltűnjenek az illegális szeméthegyek.

A legmagasabb állami kitüntetések parlamenti átadásán a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vette át prof. dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora augusztus 19-én este Schmitt Pál államfőtől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér László házelnöktől.

Első pillantásra elképesztő árat ajánlanak az egykori diósgyőri acélgyár romjaiért, a legutóbb DAM 2004 Kft. néven 2009-ig termelt cégből megmaradt eszközökért. Sajtóértesülések szerint egy amerikai–kanadai hátterű befektetőcsoport – amelynek képviseletében a montreali székhelyű CIA CPCC Inc. jár el – közel 5 milliárd forintról szóló szándéknyilatkozatot tett. A végső árról tárgyal egy másik csoport, a török CVS Makina is, amely szlovák–szír befektetőkkel társul. A HVG emlékeztet: más források szerint az eladó Donbassz-csoport – amely jelenleg az Öko-Ferr Kft.-n keresztül birtokolja a DAM-vagyonelemeket – harmadszor is megveheti az eszközöket, esetleg állami hitelgaranciát is felhasználva rá.

A miskolci Tiszai pályaudvar és a Diósgyőri Gimnázium közötti teljes villamospálya-szakaszt szerda éjféltől áram alá helyezik, az áram alá helyezés a 600 voltos egyenáramú részeket – földkábel, légkábel, felsővezeték, nyomvonalon lévő kapcsolószekrények – foglalja magába – tájékoztatott a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. projekt igazgatósága.

Több mint ezer előadás és mintegy húszezres látogatói létszám a mérlege a miskolci Művészetek Háza (MÜHA) ötéves eredményének; a kulturális intézmény szeptemberben ünnepli félévtizedes születésnapját.

Megállapodás született a városvezetés és a csütörtöki miskolci demonstrációt kezdeményező három pedagógus-szakszervezet (Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Zenepedagógusok megyei szakszervezete) között szerdán. A felek a folyamatos egyeztetés érdekében létrehozták a városi oktatási kerekasztalt.

Miskolc Város Közgyűlése 2011. szeptember 1-jén rendkívüli közgyűlésen hagyta jóvá a Miskolc városi villamosvasút fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló nagyprojekt keretein belül 31 db villamos jármű szállítására és kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére kiírt közbeszerzési eljárás eredményét. A döntés értemében a nyertes ajánlattevő az olasz AnsaldoBreda villamos gyártó cég lett.