Várhatóan megszünteti

londoni központú részvényértékesítési és kereskedési üzletágát az UniCredit, visszafogja egyes kelet-európai országokban a tevékenységét, és 4-7 milliárd eurónyi új részvényt bocsát ki hamarosan. Az intézkedéseket sajtóhírek szerint már hétfőn bejelentheti az olasz bankcsoport.

 

 

150 főt bocsáthatnak el az UniCredit londoni központú nyugat-európai részvényértékesítési és kereskedési üzletágától – értesült a Financial Times, mely úgy tudja, az olasz bankcsoport megszünteti ezen üzletágát. A társaság korábban vevőt próbált találni rá, illetve közös vállalat létrehozásával is próbálkozott, de úgy tudni, végül egy külső partner segítségével kínálja majd ezeket a szolgáltatásokat.

A bank áramvonalasítása részeként visszafogja egyes kelet-európai országokban a tevékenységét, és a jövőben e térségben Lengyelországra, Oroszországra és Törökországra fókuszálhat majd, miközben Olaszországra és Németországra mint „hazai” piacaira továbbra is nagy hangsúlyt fektet.

Úgy tudni, hétfőn dönt az UniCredit igazgatósága a piaci pletykákban már hónapok óta fontos szerepet játszó tőkeemelésről, melyre az olasz nagybankok többsége már az év első felében sort kerítetett. A részvénykibocsátással járó lépés összege valahol 4 és 7 milliárd euró között lehet, a hírt azonban a bank egyelőre nem erősítette meg.

Az Európai Bankhatóság (EBA) októberi közlése szerint 7,3 milliárd eurónyi friss tőkére lenne szüksége 2012 június végéig a banknak az új, 9%-os core Tier 1 tőkeminimum eléréséhez, ennek egy része minden bizonnyal az új részvénykibocsátásból származik majd, kisebb része (2,4 milliárd euró) pedig a bank hibrid tőkéje 80%-ának figyelembe vételéből jön össze, melyre az olasz jegybank ezen a héten engedélyt adott a banknak.