A hegyaljai borvidék területén  fekvő termelői borkimérő helyen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szúrópróbaszerűen kiválasztott borospincében próbavásárlást végeztek a borok, pálinkák illegális kereskedelmi forgalomba kerülésének megakadályozása céljából.
A pincében az adóellenőrök és pénzügyőrök megérkezésekor a korábban érkezett vendégek kiszolgálása folyt. Az adóigazgatóság revizorai 1 liter kajszibarack pálinkát, 5 liter félédes muskotályos fehér bort, valamint 2 liter édes szamorodni fehér bort vásároltak, melyek a hordókból 1 literes, illetve 5 literes öntapadós címkével ellátott PET palackokba kerültek kitöltésre. Az értékesítést végző személy a termékek ellenértékeként összesen 8800 forintot kért. A fizetést követően a visszajáró összeget átadta, azonban az értékesítésről semmilyen bizonylatot nem állított ki. Az adózó bizonylattal, pénztárgéppel egyáltalán nem rendelkezett a helyszínen.
A próbavásárlást követően a vámigazgatóság munkatársai jövedéki ellenőrzés keretében szeszfokolást végeztek, és a pincében több fajta, összesen 1.345 liter pálinkát leltek fel. A nyugtaadás elmulasztása és a fellelt nagy mennyiségű pálinka miatt az adózó nemcsak adó-, és vámjogi, hanem büntetőjogi következményekre is számíthat.