Kedden és hétfőn összesen 25

 pácienst kellett hazaküldeni

 

 a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról, ugyanis gyógyszerhiány miatt nem tudják kezelni a rákos betegeket – írja a zalaihirlap.hu.

 

Egy olvasó jelezte a zalaihirlap.hu-nak, hogy hiába kereste fel egy kemoterpáis kezelésre szoruló közeli rokonával a Zalai Megyei Kórházat, hogy megkapja a megkezdett kezelése következő adagját, az intézményben elutasították azzal az indokkal, hogy elfogyott a gyógyszer.

Dr. Ruzsa Ágneshez, az onkológiai osztály vezetője a lap megkeresésére elismerte, hogy kénytelenek hazaküldeni a betegeket. „Jómagam is fel vagyok háborodva, nagyon nagy a baj. Sajnos országos hiány van az 5-fluor-uracil nevű készítményből, ami nagyon sokféle kemoterápiás készítmény fontos alkotóeleme. A tájékoztatás szerint európai alapanyaghiány áll a háttérben ” – mondta a főorvos asszony.

Mint elmondta, október végén szembesültek azzal, hogy vészesen fogyóban van a készlet, s nem biztosított az utánpótlás. Minden tartalékot, raktáron lévő készletet összesöpörtek, de evvel is csak pár napi ellátást sikerült megoldaniuk. Hétfőn aztán végképp kimerültek a készletek, nem tudtak mit tenni, hazaküldték a betegeket. Hétfőn 12-t, kedden 13-at. Ennek következtében gyakorlatilag kiürült az osztály, a harminc ágyon alig egy-két beteg fekszik. Csak azok maradtak, akiknek a terápiájához nem szükséges a szóban forgó gyógyszer.

A zalaihirlap úgy értesült, hogy nem egyedül a zalai kórház érintett, országos problémáról van szó. Információik szerint a szombathelyi, veszprémi, kaposvári és még további kórházak onkológiai osztályait ugyancsak ellátási problémákkal küzd.