Két évtizeden át vezette félre  befektetőit és hamisította könyvelését az Olympus – ismerte be most a társaság, ezért akár a tőzsdéről is kivezettethetik.

 Két évtizeden át rejtette titokban felvásárlási díjak mögé egymilliárd dollárt is meghaladó befektetési veszteségeit az Olympus, ismerte be hivatalosan is a társaság kedden. A fényképezőgépeket és orvosi műszereket gyártó japán cég eddig tagadta, hogy a kifizetések – többek közt a brit Gyrus 2008-as felvásárlásának közel 700 millió dolláros díjai – jogtalanok lettek volna, ám a cég elnöke most elismerte, hogy az ügyleteket koordináló, a cégtől időközben eltávolított három vezető beosztású személy tisztában volt a tranzakciók illegalitásával – írta a Financial Times.

 

A cégelnök elmondása szerint nem az érintett személyek kötötték az üzleteket – ezek során több kisebb vállalat felvásárlása után egy éven belül leírták azok vételárát, a tetemes tanácsadói díjak pedig kajmán-szigeteki számlákon landoltak, egyesek szerint a japán maffia, a jakuza is érintett volt a tranzakciókban -, ők csupán megörökölték elődjeiktől a veszteségek eltussolásának feladatát. A botrányt még Michael Woodford korábbi vezérigazgató pattintotta ki, akit október közepén azért bocsátottak el az Olympustól, mert az igazgatóságtól magyarázatot követelt a gyanús pénzmozgásokra. Az ügyben időközben már a japán, brit és amerikai hatóságok is nyomoznak.

A keddi bejelentést követően 29 százalékot zuhant az Olympus részvényeinek árfolyama (Woodford kirúgása óta összesen már 70 százalékot), a tokiói tőzsde pedig közölte, a felügyeleti vizsgálat függvényében kivezettethetik papírjait a börzéről, amennyiben bebizonyosodik, hogy meghamisította eredménybeszámolóit.

A botránynak új áldozata is akadt, a Nomura részvényei hatalmas forgalomban 1974 óta nem látott mélységbe zuhantak, miután piaci pletykák szerint részt vett a veszteségek eltitkolásában. A japán pénzintézet kommunikációs igazgatója a Bloombergnek később cáfolta a híresztelést, ám a zuhanástól ez sem mentette meg az árfolyamot. Az általános bizalmatlanság mindenesetre éreztette hatását a többi szektortárs jegyzésén is.