Jogerősen pert

nyert a megyei szocialista pártszervezet ellen kedden a Győri Ítélőtáblán a soproni polgármester, két helyettese és egy korábbi önkormányzati képviselő; a döntés szerint a szocialisták megsértették jó hírnevüket egy tavaly februári kiadvánnyal.

 

Noha a Látlelet című kiadványt a helyi MSZP-szervezet adta ki, az nem, csupán a megyei szervezet rendelkezik jogi személyiséggel, ezért őket perelték. A 13 pontból első fokon 11-ben marasztalták el a kiadót, míg a jogerős döntés csak kilenc pontban.

A szocialistáknak közzé kell tenniük az ítéletet.

A bíróság szerint ugyanis – szemben az első fokú döntésben foglaltakkal – ha erős kifejezés is, de véleménynyilvánítás, hogy „Abdai Géza alpolgármester megölte a soproni focit”, míg a nagycenki termálkútfúrás indokoltságát megkérdőjelező kitétel kapcsán azért utasította el a keresetet a bíróság, mert nem a cikkben említett politikus perelt.

A Fidesz-KDNP jelöltjeiként mandátumot szerző politikusok 13 pontban perelték a Látlelet című kiadványban írtakat, ebből 11 pontban nekik adott igazat a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság tavaly szeptember 30-án. Az első fokú döntés ellen a másodrendű alperes fellebbezett, az ítélet teljes elutasítását kérve.

A tavaly őszi döntés szerint a kiadvány hamis látszatot keltve, jó hírnévhez fűződő jogot sért, amikor halálos közúti baleset okozójaként tünteti fel az önkormányzati képviselőt, hiszen akkor csupán annyi volt megállapítható, hogy a politikus az eset „érintettje volt”.

A polgármester jó hírnévhez fűződő jogait sértették, amikor a valós, 130 milliós helyett 150 milliós költségről írtak Melocco Miklós határáttörés-szobrának felállítása és az ehhez csatlakozó ünnepségek kapcsán, ráadásul arról cikkeztek, hogy ezt megszorításokkal teremtették elő, holott szerepel e tételben 56 milliónyi támogatásmaradvány is.

Szintén a városvezető jó hírnevét sértették, amikor a tavalyi március 15-i ünnepély költségeit 35 millióra taksálják, holott 2,1 millió volt, és a valóság hamis színben feltüntetésének ítéli a döntés azt a kijelentést is, hogy a 2006-ban hivatalba lépő városvezetés elképzelés hiányában nem tudta építeni, fejleszteni Sopront. Hasonló megállapítást tett a bíróság több, beruházásokkal kapcsolatos kitétel kapcsán is.