Menekülnek a roma családok

 Gyöngyöspatáról, mert megalázónak érzik a faluban bevezetett közmunkaprogramot, amely szakemberek szerint valójában „rabszolgamunka”, és a helyi hatalmasságok összefogásával csak a romák ellehetetlenítéséhez vezet – mondták el társadalomkutatók a „Ma már még mélyebbre látunk” címmel tartott tájékoztatón.

 

Ladányi János szociológus a találkozón kifejtette, Gyöngyöspatán ma már teljesen összefolyik, mi tulajdonítható a magyar állam, a helyi önkormányzat, és mi a Jobbikkal összefonódó paramilitáris alakulatok tevékenységének – írja a Stop.hu. Mint az általa is aláírt, kormánynak címzett nyílt levélben olvasható: „Nyilvánvaló, hogy itt nem a munka világába visszavezető közmunkáról, hanem a gyöngyöspatai romák életének teljes ellehetetlenítését és a faluból való kiűzésüket célzó programról van szó.”
A szociológus szerint bár a rendszerváltás óta egyetlen hatalmon lévő politikai erő sem folytatott hatékony szegénypolitikát, az Orbán-kormány programja többet árt, mint javít, mert a romák által minimálbérért végeztetett munka sokkal olcsóbban és emberségesebben is elvégeztethető lenne.

A közmunka jelenlegi formája szerinte csak arra alkalmas, hogy megalázza az érintetteket, ami tömeges szociális migrációhoz vezet, egy Gyöngyöspatán forgatott dokumentumfilm szerint ugyanis a helyi roma közmunkások nem megfelelő higiénés körülmények között, nem biztonságos munkafeltételek mellett, használhatatlan szerszámokkal végzik a minimálbérnél kevesebb fizetésért a kemény fizikai munkát igénylő bozótirtást. Ezeket a körülményeket a filmben szereplő Mátyás István megbízott jegyző részben elismerte.

A jelen lévő ifjabb Farkas János, a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője elmondta, már mintegy 10 család, több mint 40 fő elköltözött a faluból, és ez a szám feltehetően növekedni is fog.

Szuhay Péter néprajzkutató szerint a tartósan munkanélküli cigányok lakóhelyükről történő elmozdításának kísérlete a kétezres évek végén, Monokon kezdődött, ahol a polgármester kizárólag munka fejében volt hajlandó kifizetni a szociális segélyeket a rászorulóknak. A kirekesztő hangulatkeltés Edelényben folytatódott, ahol a városvezető azzal vádolta a romákat, hogy gyermekeik szándékos megkárosításával próbálnak magasabb összegű családi pótlékhoz jutni. A sor a kiszolgáltatott emberek magánéletében is vájkáló „Érpataki-modellel” folytatódott, és jutott el idén Gyöngyöspatára.

A szakemberek egybehangzó állítása szerint Gyöngyöspatán ma gyakorlatilag rabszolgamunka folyik, mégpedig a helyi hatalmasságok – polgármester, jegyző, helyi rendőrség – szervezett összefogásával. Ennek lényege, hogy mondvacsinált okokból annyi és olyan súlyos büntetéseket rónak a romákra, amelyeket képtelenek kifizetni, vagy ha mégis, úgy a közüzemi díjakkal maradnak el, amelynek következményeként kikapcsolják lakásaikból a gázt és az áramot. A következő lépés, hogy a fűtetlen lakásra, elégtelen ellátásra hivatkozva elveszik a legszegényebb szülőktől a gyermekeiket.